Senioři chtějí v supermarketech nízké ceny, široké uličky a blízko zastávku MHD

17. leden 2018

Zhruba dvě stovky seniorů vyplnily anketní lístky týkající se nakupování. Je to součást soutěže Obchod přátelský k seniorům a osobám se zdravotním postižením, kterou pořádá Sdružení pro ochranu spotřebitelů Jihočeského kraje a Seniorská občanská společnost.

„Dostupnost MHD a potom nízké ceny. To senioři nejvíc oceňují,“ prozrazuje výsledky průzkumu člen seniorského senátu při českobudějovické radě města Zdeněk Škoda, který společně s dalšími dobrovolníky sbíral dotazníky v pěti hypermarketech a dvaceti supermarketech.

Starší zákazníky ale nezajímala jenom dostupnost a ceny. „Líbí se jim, když je prodejna přehledná, má široké uličky, je to tam vzdušné, prostorově velké. Také jsou rádi, pokud se můžou napít, někde sednout a odpočinout,“ vyjmenovává Zdeněk Škoda.

Vítězem mezi hypermarkety se stal českobudějovický Globus. Podle ředitele Lumíra Junga chystá tento obchod další vylepšení pro seniory. „Připravujeme lepší navigační systém v prodejně, který bude jednodušší a z větší vzdálenosti viditelný. Také chystáme ke zboží obrazovky, na nichž si lidé zobrazí všechny informace o zboží, které kupují,“ popisuje.

Starší zákazníci upozornili i na horší dostupnost pro pěší u hypermarketu Kaufland. To by se letos mělo změnit. „V dohledné době bude zřízena autobusová zastávka na čtyřproudé komunikaci na Dlouhé louce. Tím, že bude umístěna u lávky, která vede přes komunikaci, bude sloužit i ke snadné dostupnosti obchodu,“ uvádí českobudějovický radní Michal Kohn.

Spustit audio