Senioři chtějí přispět k lepšímu soužití s romskou menšinou

26. květen 2013

Je potěšující, že se lidé i v důchodovém věku aktivně zajímají o společenské dění a některé problematické otázky současnosti.

Klub Aktiv ve spolupráci se zastoupením Evropské Komise – Europe Direct v Českých Budějovicích uspořádal přednášku Romové v Evropě. Jejím cílem bylo seznámení posluchačů s různými přístupy v evropských zemích k soužití s Romy a objektivní pohled na romské etnikum jako celek v Evropě.

Přednášku, ve které představil své výzkumy a úvahy doktor filozofie Karel Krejča, připravili českobudějovičtí senioři pro všechny nikoliv pro uzavřenou skupinu členů klubu. Tuto aktivitu kladně hodnotil krajský romský koordinátor Roman Slivka, i když upozornil na to, že názory přednášejícího by bylo vhodné doplnit i informacemi dalších odborníků, kteří se ve své praxi s Romy setkávají, nebo komentářem samotných Romů.

Doktor filozofie Karel Krejča čerpá mimo jiné i z kontroverzně přijímaných publikací psychologa Petra Bakaláře Tabu v sociálních vědách a Psychologie Romů. Jednou z Bakalářových tezí je tvrzení, že Romové jsou ve svém vývoji na úrovni sběračů a lovců, což se mimo jiné projevuje nižší inteligencí a dalšími ukazateli. „Uznávám, je to divoká teorie, ale funguje,“ řekl Karel Krejča, který také připustil, že se ve svých výzkumech nesnaží kontaktovat samotné Romy a vychází pouze z publikovaných výzkumů jiných autorů.

autor: Ivan Studený
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.