Senior Dům v Českých Budějovicích se potýká s finančními problémy

2. únor 2012

Klienti Senior Domu v Českých Budějovicích přijdou zřejmě o peníze za předplacené služby. K měsíčnímu nájmu, který zde činí téměř 7000, si ještě každý důchodce platí služby. Někteří si zaplatili až 100 tisíc na 10 let.

Nájemní smlouvy uzavírali se společností Senior Resort, která kvůli dluhům skončila v insolvenci. A to je problém. K předplaceným penězům se totiž už nikdo nemusí dostat.

Jak doplnil Karel Toušek ze společnosti, která vede insolvenční řízení, tyto peníze mohou ležet na účtech Senior Resortu, stejně tak ale mohou být neznámo kde: „Taková možnost existuje, ale nemohu ji ani potvrdit, ani vyvrátit. Hovoříme o tom jako o možnosti. Neznám majetkový stav společnost Senior resort.“

Majitel českobudějovického domova pro seniory na Husově třídě - firma L. a S. Tábor, je v konkurzu. 40 věřitelům dluží téměř jednu miliardu korun. A tak podle insolvenčního správce pravděpodobně objekt i s nájemníky skončí v dražbě.

Jak předpokládá Jan Bulvas, současný ředitel domova pro seniory, nový vlastník tam bude kvůli dispozicím objektu jiné využití hledat jen těžko: „Ze znalosti podmínek zdejšího objektu a podmínek v Českých Budějovicích, týkajících se otázek nájemního bydlení, studentského bydlení, ubytoven a podobně, jsem přesvědčen, že stávající objekt nemá příliš šancí na jiné využití, než jak je využíván v současné době. Není příliš mnoho možností hledat využití pro tento objekt.“

Seniory však nový vlastník vyhodit nemůže, protože mají uzavřené smlouvy na 10 let. O aktuální situace je chce vedení domova informovat až příští týden.

autor: Jiří Čondl
Spustit audio