Sehnat pracovníky na úklid veřejných prostranství nebo třeba hrabání trávy může být pro města i obce složité

2. květen 2022 16:00

Radnice k tomu využívaly především nezaměstnané z úřadu práce na veřejně prospěšné práce. Začátkem roku se ale kvůli státnímu rozpočtovému provizoriu potýkaly s nejistotou. Teď se ale vše znovu rozbíhá, a o takové pracovníky stojí i v Prachaticích.

Emila Laciho s jeho ženou zastihla reportérka Kristýna Barchini při zametání jehličí z chodníku. Firma Laci uklízí centrum Prachatic už přes dvacet let a založil ji otec Emila Laciho. Jádrem firmy je právě on a jeho žena.

Když jsou jarní úklidy nebo větší kulturní akce, na pomoc jim přijdou další pracovníci. A v budoucnu by i oni Veřejně prospěšné práce rádi využili.

„Taťka to dříve dělal. Bral lidi přes pracovní úřad a bylo všechno v pořádku, takže takhle bych to chtěl i já. Jak se říká, každá ruka k dobru,“ vysvětluje Emil Laci.

O práci není nouze, firma centrum uklízí každý den. A výjimkou nejsou ani víkendy.

Ostatní plochy v Prachaticích uklízí Technické služby města.

Jak potvrdil jednatel Rostislav Eichner, i k nim by měli noví zaměstnanci z úřadu práce brzy nastoupit:

„Máme zažádáno o pět uchazečů, proběhnou nějaké vstupní zdravotní prohlídky, školení bezpečnosti práce a pak mezi ty stávající zaměstnance předpokládám, že nastoupí. Budeme zabezpečovat ty činnosti, které před námi jsou, momentálně začíná růst tráva, takže to bude hlavně údržba veřejné zeleně.“

Tuto možnost využívali i v minulosti. Ne vždy ale měli dobrou zkušenost, například poslední skupina čtyř zaměstnanců z předcházejícího roku, z té se osvědčil pouze jeden člověk.

Pět nových pracovníků Veřejně prospěšných prací nastupují do technických služeb začátkem tohoto týdne.

Spustit audio