7 zásad zdravého vaření podle Petra Stupky

O zdravém jídle, vaření a stravování se toho mnoho namluví i napíše. Kulináři Petru Stupkovi ale trochu vadí, že se vše soustředí na počítání kalorií, na nějaké zázračné superpotraviny a potravinové doplňky, že se lidé straší vepřovým bůčkem a cholesterolem a podobně.

Proto už několik let v určitých obměnách hlásá sedm pravidel, která sestavil s cílem co nejlépe poradit, jak vařit a jíst zdravě. Jsou to pravidla velmi jednoduchá.

1. Jez a pij pravidelně
Zásadní je snídat, zahřát a nastartovat zažívací trakt. Konzumace tří nebo ještě lépe pěti pokrmů během dne, pokud možno v pravidelný čas, pak umožní tělu nejefektivněji hospodařit se všemi živinami. Je prokázáno, že nepravidelná a nárazová strava vede k nadváze, psychickým poruchám a dalším komplikacím.

2. Jez v klidu a vědomě
Jídlo, které zhltnete jen proto, že máte hlad, vám nedá to, co ve skutečnosti obsahuje. Malá sousta polykaná v klidu a s uvědomováním si, jak vše voní a chutná, totiž naše tělo tráví snáze a dokonaleji. Umění soustředit se na jídlo a jeho konzumaci pomáhá tělu také odpočinout a vybočit z rytmu dne.

3. Jez do polosyta
A pij do polopita, jak říkali naši předkové. Při současném sedavém pohodlném způsobu života potřebujeme nepoměrně méně živin, ale bohužel konzumujeme o mnoho více. Přitom stačí velmi málo. Místo zmateného počítání kalorií pomalu a důsledně snižovat velikost porcí a jaksi zvyknout naše zažívání na tento stav.

Zeleninové jídlo

4. Jez pestře a bohatě
Vše obměňovat a kombinovat, tak lze jednoduše napsat recept. Jsme různí a neexistuje jednotné řešení pro všechny. Někdo raději maso a jiný buchty, ale vždy ať vše doplňuje zelenina a ovoce. Střídejte druhy potravin, způsoby úprav i kombinace chutí. Jen tak dostane vaše tělo vše, co potřebuje. Jezte více chodů, využívejte kombinace příloh a různé doplňky.

5. Jez čerstvé a sezónní
Nejenom čerstvá zelenina a ovoce, ale i čerstvě upravený pokrm má docela jiné hodnoty než ten, který je byť sebelépe ošetřen nebo uchován pro následné použití a konzumaci. Velkým problémem naší potravy je pomíjení sezóny, tedy patřičného období v roce, kvůli stálé a širší nabídce obchodů. Přitom právě v sezónních potravinách, zvláště pak zelenině a ovoci, se nachází naprosto nejlepší kombinace důležitých prvků pro naše zdraví.

Čtěte také

6. Jez přirozené a kvalitní
V naší zemi málo věnujeme pozornost kvalitním potravinám. Svědčí o tom nejen statistiky, ale i široká nabídka nepříliš přirozených potravin. Člověk dovede pěstovat zeleninu v naprosto nepřirozeném prostředí, vykrmit drůbež za čtyři desítky dnů, přivézt obilí i ovoce z druhého konce světa i vyrobit sýr bez dlouhodobého zrání. Jen je otázka, nakolik jsou takové potraviny zdravé, jestli opravdu obsahují to, co od nich očekáváme. Narůstající prodej biopotravin je dobrým znamením, ale chtějme znát místa původu, způsob pěstění a systém chovu a vyhýbejme se nepřirozeným látkám v potravinách.

7. Jez s radostí a pokorou
Jídlo je nejenom základní potřebou pro život, ale přináší našinci i požitek a radost. Je přímo zdravé těšit se na všední i sváteční jídla a jíst v kruhu svých nejbližších a přátel. Naši prapředkové už od dávných dob děkovali za chléb vezdejší. Bez ohledu na jejich i naši víru je i v současnosti dobré a zdravé sklonit hlavu před matkou Zemí a její silou, před lidmi, jejichž práce nám přináší dary na náš stůl.

autor: Petr Stupka

Související