Blesková pórková polévka se sýrem a kmínová praženka

Polévka je grunt a to ostatní je špunt, říkaly naše babičky. O tom, že konzumace polévek přináší samá pozitiva, je přesvědčen i kuchař Petr Stupka. Příprava některých z nich ani nemusí zabrat moc času.

Blesková pórková se sýrem

Ingredience
  • pórek
  • slanina
  • tavený sýr
  • mléko
  • zeleninový vývar
  • vejce
  • bylinková sůl
  • kukuřičná krupice

Na troše omastku jen kratičce osmahněte jemně nakrájený pórek s nitkami slaniny. Pak přidejte tavený sýr, mléko, nebo zeleninový vývar, případně obojí. Přiveďte k mírnému varu.

Po minutě se sýr rozpustí. Přidejte vajíčko rozšlehané s trochou bylinkové soli a trochou kukuřičné krupice. Vše zamíchejte a vařte asi tři minuty.

Máte-li, přidejte nakonec petrželovou, či celerovou nať a opečené kousky chleba, nebo žemle. Vydatná polévka vás i vaše drahé jistě potěší.

Kmínová praženka

Ingredience
  • kořenová zelenina
  • cibule
  • drcený kmín
  • krupice, nebo ovesné vločky
  • vejce
  • sůl

Velmi starodávná polévka, při jejíž přípravě se nejprve na tuku osmahne kořenová zelenina a cibule spolu s drceným kmínem. Když zelenina změkne a zavoní, přidejte hrstku krupice (nebo krupek, či ovesných vloček) a také vše lehce osmahněte.

Až potom směs zalijte vodou, nebo vývarem, vodou z brambor a podobně. Trochu osolte a zvolna pár minut vařte. Nakonec zakvedlejte vejce a doplňte trochou posekané natě.

8 důvodů, proč milovat polévku

1. Snadno ji uvaříte

Jeden z nejdůležitějších argumentů, proč vařit polévku, je skutečnost, že ji připravíte snadno, rychle a zvládne to skoro každý. V podstatě stačí do vody vložit kousky zeleniny, masa a vše zvolna vařit, popřípadě nakonec lehce zahustit či doplnit rozlámaným chlebem nebo pečivem.

2. Je lehce stravitelná

Vzhledem k tomu, že polévku připravujeme vařením, tedy tak, že se ve slané, případně okořeněné tekutině vyvařují dílčí suroviny, dojde k tomu, že se cenné látky a živiny vyskytují v nejsnáze stravitelné formě.

Od pradávna se bolesti zažívacího systému léčí odvarem, ať už bylinným nebo obilným. Pro nemocné je řídká polévka často jedinou stravou a stejně tak se pro uzdravení podává silný vývar s trochou vařené zeleniny. A případů, kdy se polévkou doslova léčí, je mnohem více.

3. Komplexní pokrm

Dnes se velmi často mluví i píše o takzvaných funkčních potravinách, tedy takových, které kromě výživných hodnot přinášejí našemu tělu i nemálo vitaminů, minerálů a všelikých jiných titěrných látek.

O polévce se dá říci, že je jakýmsi jemným, ale současně koncentrovaným koktejlem celé řady různých potravin, které zcela přirozeně obsahují široké spektrum živin, stopových prvků a venkoncem i vlákninu.

4. Snídejte polévku

Mohl bych uvést celou řadu praktik i vědeckých studií prokazujících blahodárnost ranní konzumace polévky. Ti, kdo chtějí být štíhlí, nechť si ráno dopřejí misku teplé polévky. Není totiž lepší startovací elixír pro vaše zažívání.

Zahřívací a startovací proces spojený s ranní polévkou zajistí následně po celý den to, že se kalorie konzumované v potravinách spalují na energii, a tudíž v těle neukládají v podobě tukových vrstviček. A nejen to.

5. Uvaříte ji rychle

V dnešní uspěchané době je celá řada polévek dílem okamžiku, několika minut, a to nemluvím o instantních sáčcích s polévkami uvařenými vodou z rychlovarné konvice, ale třeba o cibulačce, pórkové, sýrové nebo i rybí polévce, které jistojistě uvaříte do dvaceti minut.

V případě, že vezmete ku pomoci ještě tlakový hrnec, pak i další polévkové skvosty ponesete na stůl během třiceti minut. A ještě jeden argument ve prospěch polévek: Při jejich přípravě umažete v kuchyni jen jeden hrnec.

6. Je levná

Den co den se nestačím divit, kolik reklamních letáků nacházím ve schránce. A jeden jako druhý vyceňuje slevy a nízké ceny. Z toho plyne, že nakupovat jídlo levně nás baví. A což takhle levně uvařit... Ano, i proto je tu polévka.

Schválně si spočítejte, na kolik korun vás přijde větší hrnec polévky, a dalších argumentů není třeba. Pochopitelně když nebudete zrovna vařit polévku s krevetami a lanýži.

7. Je zdravá

Už z výše uvedených slov vyplývají jasně kladná hodnocení ve spojitosti s polévkou a naším zdravím. Zvláště teď, v zimním období by měla být polévka běžnou součástí každodenního jídelníčku.

Vůbec za nejzdravější považuji polévky, v nichž převládá více druhů zeleniny, doplňují ji luštěniny a nějaké obilniny, třeba ovesné vločky. Možná si vzpomenete na polévku, v jisté době velepopulární. Říkalo se jí „tukožroutská“ a i když to byl v podstatě jen vydatný zeleninový vývar, zbavoval nás nadměrného tukového obalu velmi zdárně.

8. Je výborná

Osmým argumentem, byť jen lehce formálním, je skutečnost, že čerstvá s láskou a radostí uvařená polévka je prostě báječná lahůdka. Může to být boršč nebo oukrop, zelnice, ale i kulajda. Prostě, nezapomeňte na polévku!

Související

  • Polévka zelnice

    Starodávný recept na polévku z kysaného zelí přijde v zimním čase k chuti. V době chřipkových a jiných epidemií vám navíc pomůže posílit imunitu.

  • Jarní podmáslová polévka

    Dávno zapomenuté recepty mají své kouzlo, které stojí za to objevit. Mezi takové pokrmy patří jarní podmáslová polévka, připomněl ve svém Kuchařském čarování Petr Stupka.

  • Rybí polévka z Chluman

    Recept na „bouillabaisse“ (bujabéz) z chlumanského trhu nabídl ve svém pořadu Kuchařské čarování kulinář Petr Stupka.