Sedlická obora je vyhlášená chovem černé zvěře, trofeje uvidíte v myslivecké síni

3. leden 2019 15:28

Za zdí Sedlické obory u Blatné na Strakonicku se skrývají jeleni a divočáci. Obora vznikla už v první polovině 18. století. Veřejnost si ale může prohlédnout jen trofeje z ulovených kusů, v myslivecké síni uvidí dokonce nejvýše oceněné zuby divokého prasete v České republice.

„Dominantou místnosti je buk, který rozděluje expozici. U něj stojí vypreparovaný kňour, dále tady jsou vypreparovaní daňci, selata, aby laická veřejnost viděla, co v lese může potkat, pokud se bude chovat tiše a slušně,“ říká oborník Jindřich Božovský.

Obora Sedlice je vyhlášená právě trofejemi černé zvěře, dokonce má nejvýše hodnocenou trofej kňoura v celé České republice. „Jedná se o trofej kňoura, který byl uloven v roce 2016, v roce 2017 mezinárodní komisí obodován na 149 bodů CIC, což je v současnosti národní rekord. Šířka páráků je přes 30 milimetrů. Jednalo se o kňoura, který byl ve stáří devíti let, to znamená na vrcholu svých sil,“ popisuje oborník.

Návštěvníky zaujmou i trofeje jelena siky Dybowského, což je největší poddruh jelena siky. „Tomu odpovídá celková velikost i velikost toho paroží, je to naše váhově největší zvěř. V současné době mají lovené kusy až 130 kilo,“ doplňuje lesní správce Radovan Nůsek.

Sedlická obora přístupná pro veřejnost není. Mysliveckou síň ale mohou lidé navštívit po domluvě s oborníkem.

Spustit audio

Související