Se zpožděním zahájili protest i lékaři v Českém Krumlově, bojují i proti rušení nemocnic

20. listopad 2012

České nemocnice mají za sebou další protest lékařů. Symbolicky pět minut po poledni protestovali společně doktoři v zemích visegrádské čtyřky, k českým se tak připojili i slovenští, polští a maďarští kolegové. Na jihu Čech se k protestu přidali lékaři v nemocnici v Táboře a také Českém Krumlově. Tam ale začali lékaři protestovat se zpožděním.

V českokrumlovské nemocnici se lékaři a pacienti sešli po 13 hodině v zasedací místnosti a začali diskutovat. Podle slov organizátora tamních protestů, doktora Jana Vorla, nechtěli lékaři ohrozit chod nemocnice a ohrozit pacienty, a proto zvolili pozdější a vhodnější čas protestů.

K protestům v Krumlově se připojilo něco přes 50 zdravotníků, nejen lékaři, ale i další zdravotní personál, například zdravotní sestry nebo laboranti.

Důvodem protestů českokrumlovských lékařů je kromě neplnění loňského memoranda o 10procentním navýšení platů také redukce lůžek a zdravotní péče ze strany zdravotních pojišťoven, která podle nich Krumlovu objektivně hrozí.

Vadí jim také to, že pojišťovny platí za stejné výkony různým zařízením jinou částkou a také hrozba rušení malých nemocnic, kde je podle organizátorů lékařských protestů paradoxně nejlevnější léčba.

Čtěte také

Podobně probíhala forma protestu i v nemocnici v Táboře, zhruba kolem 50 zdravotníků se po krátkém rozhovoru v zasedací místnosti prošlo nemocnicí v improvizovaném průvodu.

autoři: pfr , bre
Spustit audio