Se sezónní alergií teď má problémy zhruba každý desátý Čech

21. duben 2018 12:30

Rýma, která se nedá zastavit, pálení a slzení očí nebo potíže s dýcháním - to jsou klasické příznaky pylové alergie.

Každý třetí Čech je podle odhadů odborné společnosti na něco alergický - z toho zhruba třetinu tvoří podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky sezónní alergie na pyly rostlin, které kvetou na jaře a v létě.

S paní Ellen jsme se sešly v parku u rozkvetlých stromů, před sebou tlačí kočárek a vypráví mi, že kdybych tu s ní byla před čtrnácti dny, asi bychom si moc nepopovídaly.

„Poměrně hodně mi začaly slzet oči, začala jsem smrkat, ty problémy trvaly dá se říct tak dva až tři dny, než jsem se odhodlala zajít do lékárny," přiznává. Tam jí lékárnice doporučila jeden z volně prodejných léků na alergii. I když Ellen ještě nemá od lékaře potvrzené, že se opravdu o alergii jedná.

„Já očekávám, že to bude alergie na to, co kvete právě v tuto chvíli, protože ty problémy se objevily ze dne na den," míní.

Právě teď je sezóna břízy - její pyl je jedním z nejvýznamnějších alergenů u nás. Třetina ze všech alergiků je takzvaných sezónních - vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky. A i lékárny v tomto období prodají víc léků na alergie než jindy v roce, doplňuje mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Hana Šindelářová: „Třeba v březnu dubnu jsou ty prodeje, nebo ty dodávky do lékáren zhruba dvakrát tak velké jako třeba v červenci."

Ročně Češi spotřebují přes pět milionů balení antihistaminik. Na co jsou vůbec nejčastěji alergičtí, doplňuje Petr Panzner - přednosta ústavu imunologie a alergologie Fakultní nemocnice v Plzni: „V první řadě jsou to pyly trav,  ale i břízy, olše, lísky..."

Namísto obranné reakce nastoupí taková, která organismu škodí. Na vině je zčásti genetika - velkou měrou k tomu ale přispívá i způsob života. „Pobýváme často dlouhou dobu uvnitř budov, jsme málo venku, od dětství se nedostáváme do toho prostředí přirozeného jako dřív, kdy děti byly exponovány různým prachům zemědělským," dodává Penzner.

Alergii může mít člověk prakticky na cokoli - ty pylové jsou často doprovázené i potravinovými. Třeba pacienti alergičtí na pyl břízy mají často stejný problém i s jablky nebo oříšky.

autoři: Janetta Němcová , směna ČRo Sever
Spustit audio

Související