Sdílené elektrokoloběžky jsou stále v ulicích Českých Budějovic. Město hledá cesty, jak se podle něj nepovolené služby zbavit

26. srpen 2021 15:01

U kolostavů, na autobusové zastávce nebo i uprostřed chodníku se v Českých Budějovicích objevují sdílené elektrokoloběžky. A to i přesto, že radnice provozovatele služby už před dvěma týdny vyzvala k jejich odstranění.

Firma LiMe, která elektrokoloběžky do ulic krajského města umístila, nemá podle magistrátu žádné platné povolení. Vedení města ale zatím nenašlo cestu, jak koloběžky odstranit úplně.

„Povaluje se to de facto kdekoli, je to odstavené na trávníku, na chodnících. Lidé, kteří na tom jezdí, nejsou osmnáct plus, jsou mladší a jezdí po chodníku a rychle,“ popisuje náměstek primátora Ivo Moravec z hnutí Občané pro Budějovice.

Od začátku srpna, kdy firma koloběžky do ulic umístila, prosazuje stejně jako zbytek vedení města jejich okamžité odstranění. To se ale zatím nedaří.

Kvůli stejnému problému se na ministerstvo vnitra před rokem obrátil brněnský magistrát. Zda se jedná o zábor veřejného prostranství, tehdy tento posudek podle náměstka Moravce jasně neurčil.

„Ale může to být překážka pro provoz na komunikacích a pak by to bylo na městské policii s tím, že doporučují každý případ, kdy by koloběžku sebrali a někam odvezli, pečlivě dokumentovat,“ dodává Ivo Moravec.

Čtěte také

Naopak podle náměstka primátora Juraje Thomy z hnutí Občané pro Budějovice radnice má prostředky, jak koloběžky odstranit. Současnou situaci přirovnává k nepovoleným předzahrádkám v centru města, kdy městská policie postupuje zcela nekompromisně. „Městská policie takové černé předzahrádky zdokumentovala, sebrala, odvezla, uskladnila. Majiteli se naúčtovalo skladné, a když si nábytek odvezl a znovu postavil na chodník, tak mu to znovu zabavili,“ připomíná.

Manažer provozovatelské firmy Lime Václav Petr odmítá, že jde o nezákonný postup. Koloběžky navíc podle něj nikde v ulicích nepřekáží.

Českému rozhlas poskytl písemné vyjádření. „Nad rámec zákonem daných povinností vždy jednáme s městy a snažíme se nastavit podmínky, které by vyhovovaly obyvatelům, radnicím i uživatelům. Naše uživatele pravidelně informujeme o konceptech správného parkování a bezpečné jízdy. Jízdu je možné ukončit pouze na vyhrazených místech,“ uvedl.

Obě strany se mají tento týden, bezmála měsíc po umístění elektrokoloběžek do ulic, sejít k prvnímu společnému jednání. Náměstek Juraj Thoma dodal, že město má pro řešení situace nový plán. Detaily ale prozradit odmítl.

Spustit audio

Související