Sdílená dílna se otevírá v Českých Budějovicích. Lidé tu mohou bezplatně pracovat s profesionálními stroji

28. duben 2023 15:32

Oscilátor, digitální napájecí zdroj nebo i soustruh a 3D tiskárna jsou teď v Českých Budějovicích bezplatně k dispozici každému. Umožňuje to nová sdílená dílna, kterou otevřela Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická v Dukelské ulici. Jde o první takzvaný hackspace na jihu Čech. Díky běžným pracovním nástrojům si v dílně také můžete opravit třeba kolo.

„Právě slyšíte zvuk soustruhu české výroby. Dají se na něm vyrábět i závity, drážky, provádět rádlování,“ ukazuje Ivan Lavička, vedoucí dílen na střední průmyslové škole strojní a elektrotechnické, jeden z nejdůležitějších strojů v nové sdílené dílně.

Podobný soustruh má doma málokdo. „Je to sice mašina historická, třicet let stará, ale je to mašina univerzální a průmyslová. Nejedná se o nějakou hobby náhražku, je to stroj, který se donedávna používal v údržbářských dílnách,“ popisuje Ivan Lavička.

Kromě soustruhu je v nové sdílené dílně třeba 3D tiskárna s počítačem a osciloskop s digitálním napájecím zdrojem. „Jedná se o věci profesionální úrovně. Pokud vám třeba praskne doma v mixéru nějaké ozubené kolečko a vy ho potřebujete nahradit, výrobce už ho jako náhradní díl nedodává, můžete si ho vytisknout na 3D tiskárně,“ říká vedoucí dílen.

Čtěte také

Nápad na otevření sdílené dílny se zrodil asi před třemi lety. „Prvotním impulzem bylo, když mi absolvent naší školy položil dotaz, jestli neplánujeme hackspace. Já jsem do té doby vlastně ani nevěděl, že taková věc existuje, ale začal jsem po tom pátrat a přišlo mi zajímavé a hezké otevřít školu veřejnosti,“ vypráví ředitel Jaroslav Koreš.

Vstup do dílny je ze dvora školy, prostor monitoruje kamerový systém. „Každý zájemce musí nejprve projít určitým školením bezpečnosti práce. To povedou kolegové ze školy. Kdo školení absolvuje, může do dílny chodit a využívat vybavení,“ doplňuje Jaroslav Koreš.

Mladší 18 let mají vstup do dílny povolený pouze v doprovodu dospělého. Hackspace bude od května zatím ve zkušebním provozu. Registrovat se může kdokoliv na webových stránkách školy.

Spustit audio

Související