Sčítání lidu přes internet je bezpečné, ujišťuje šéf statistiků

23. březen 2021

Hostem pořadu K věci byl předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček. Tématy rozhovoru s Tomášem Pancířem bylo připravované sčítání lidu, domů a bytů - sčítání v období pandemie, jeho význam a rozsah, způsoby sčítání nebo možný postih za nevyplnění sčítacího formuláře.

Letošní sčítání lidu proběhne v mimořádné situaci, kdy je kvůli epidemii koronaviru vyhlášen nouzový stav. O jeho odložení se sice jednalo, ale nakonec bylo rozhodnuto, že se sčítání uskuteční. Předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček vysvětluje, proč se tak rozhodlo.

“Řešili jsme hlavně, zda jsme schopni sčítání udělat tak, aby bylo bezpečné a zjistili jsme, že ano. Není tedy důvod ho odkládat. To by znamenalo i další zbytečně vynaložené náklady a data by byla k dispozici později. Takže jsme se rozhodli, že hlavním způsobem sčítání bude on-line sčítání přes internet a bezpečné bude i to tzv. terénní došetření.“

Proč je sčítání potřebné

Sčítání lidu má dlouhou historickou tradici a koná se pravidelně téměř ve všech zemích světa. V dnešní době sice existuje velké množství různých databází, které obsahují o obyvatelích mnoho údajů, ale řada sociodemografických zde uvedena není, a proto je sčítání potřebné. Podle Marka Rojíčka jde hlavně o informace, které se týkají ekonomické aktivity lidí, profesí a odvětví, kde pracují, dojíždění do zaměstnání, úrovně vzdělání nebo jakým způsobem bydlí.

Otázek bude letos méně

„Analyzovali jsme několik desítek různých databází a registrů a zjistili jsme, které jsou pro nás využitelné. Ty také zapojíme, a proto bude mít letos sčítání menší rozsah. Bude tam jenom přibližně polovina otázek, než byla v minulém sčítání a ze tří dotazníků se tak stal vlastně jeden,“ vysvětluje šéf statistického úřadu.

A v záznamu celého pořadu uslyšíte, jak přesně bude vlastní sčítání probíhat a také, jaký vám hrozí případný postih, pokud se do něj nezapojíte.

Spustit audio