Schody vedoucí na rozhlednu na Fajtově kopci zdobí jména dárců

15. leden 2020

Na Fajtově kopci nad Velkým Meziříčím na Vysočině stojí doslova pár desítek metrů od dálnice D1 rozhledna. Hned vedle ní je sjezdovka, a protože je rozhledna přístupná po celý rok, můžete spojit skvělou lyžovačku s vyhlídkou do širokého okolí. Jako na dlani budete mít nejen město pod vámi, ale i frekventovanou dálnici.

Rozhledna na Fajtově kopci je vysoká 36 metrů, má 160 schodů a vyhlídka je v nadmořské výšce asi 600 metrů. Stavba je kovová a schody jsou plné, neprůhledné. „Kdybychom zvolili mřížku, tak by pro spoustu lidí byl pocit prázdna pod nohama nepřekonatelný a vystoupat na rozhlednu by potom nemohli,“ vysvětluje předseda Ski klubu Velké Meziříčí Jiří Novotný.

U paty rozhledny najdete automatický vchod. Po zaplacení se uvolní karuselové dveře. Zamyká se asi hodinu po západu slunce, aby měli návštěvníci možnost pokochat se i pohledem na osvětlené Velké Meziříčí.

Další zajímavostí, které si návštěvník určitě všimne, jsou kovové cedulky připevněné na každém schodu. Napsané jsou na nich jména dárců, kteří na stavbu rozhledny přispěli. „Byli to lidé z celé republiky a dokonce i ze Slovenska,“ dodává Jiří Novotný. Ani 160 schodů pro všechny dárce nestačilo, proto najdete cedulky i po obvodu vyhlídky na vrcholu rozhledny.

Rozhledna je samozřejmě v zimě dobře udržovaná a návštěvník se nemusí bát, že by šlapal po schodech s nánosy sněhu a ledu. Opatrnost je přesto na místě. Vyhlídka ale rozhodně stojí za to. Kromě pohledu na Velké Meziříčí a okolní přírodu je zdejší raritou dálnice D1.

Další ze zimních výhledů

Z Velkého Meziříčí vás ke sjezdovce a k rozhledně na Fajtově kopci dovede přehledné značení. Počítejte samozřejmě se stoupáním a zatáčkami, na kterých je třeba dávat zvlášť v zimě velký pozor. Nahoře, v podstatě jen pár metrů od sjezdovky a rozhledny je parkoviště a restaurace.

Více informací najdete na www.skivm.cz.

Spustit audio