Sborník o pozapomenutém literátovi a výtvarníkovi Vladimíru Holubovi

16. prosinec 2012

Nové knihy; Recenze Karly Ladwigové na knihu Chalíla Džibrána Ježíš, Syn člověka; Sborník o pozapomenutém literátovi a výtvarníkovi Vladimíru Holubovi

KNIŽNÍ TIPY

Orhan Pamuk: Muzeum nevinnosti
Argo vydává knihu Orhana Pamuka Muzeum nevinnosti. Nositel Nobelovy ceny za literaturu napsal příběh osudové lásky. Hlavní hrdina vlastní vinou ztratí milovanou dívku, když se zasnoubí s jinou. Muzeum nevinnosti z názvu knihy je sbírka, kterou pak nešťastný hrdina shromažďuje, aby si svou milovanou alespoň ve vzpomínkách přivolal zpět. Příběh se odehrává v melancholických kulisách Istanbulu.

02791524.jpeg

Petr Hora: Toulky českou minulostí, 13. díl
Možná znáte i z našeho vysílání Toulky českou minulostí, jejichž knižní předlohu napsal Petr Hora Hořejš. Velké bílé knížky z tohoto historického cyklu jste už určitě v knihkupectvích viděli. Teď vychází v pořadí 13. díl, předposlední, věnovaný některým tématům z přelomu 19. a 20. století. Přečíst si můžete o Janu Kašparovi a jeho leteckých pokusech, Janu Kříženeckém a počátcích naší kinematografie, ale také o uměleckém světě – Jaroslavu Vrchlickém nebo Oto Gutfreundovi.

Toulky českou minulostí, 13. díl (Petr Hora)

Strakonický hrad v obrazech
Jestli jste ze Strakonic nebo máte k tomuto městu citový vztah, mohla by vás zajímat publikace, kterou právě vydává tamní muzeum. Jmenuje se Strakonický hrad v obrazech a najdete v ní reprodukce obrazů z muzejních sbírek. Původně šlo jen o katalog, ale teď se k zájemcům dostává výpravná kniha, která představuje strakonický hrad na vyobrazeních z různých dob.

Hrad Strakonice

Ladislav Vejvoda: Povídky a zajímavosti Třeboňska
V nakladatelství Nová Forma vydal své drobné prózy třeboňský patriot Ladislav Vejvoda. Kniha Povídky a zajímavosti Třeboňska přináší vyprávění o poutích do Mláky, o legendárním silákovi Frantovi ze Staré Hlíny a jeho kouscích, autorovu vzpomínku na spisovatele Františka Heřmánka a také několik textů z oboru, který je Ladislavu Vejvodovi blízký, totiž letectví. Škoda jen, že pro dobové fotografie nezvolil nakladatel kvalitnější papír.

Povídky a zajímavosti Třeboňska (Ladislav Vejvoda) nová forma.jpg

RECENZE Karly Ladwigové

Chalíl Džibrán: Ježíš, Syn člověka

Ježíš, Syn člověka (Chalíl Džibrán)

Mezi nejrůznějšími literárními pojetími života a zvěsti Ježíše Nazaretského, inspirovanými zhusta biblickými prameny, najdeme i díla vzniklá čistě z autorovy fantazie. A je-li tím autorem básník křížený filozofem a malířem, jako je tomu v případě Chalíla Džibrána, představuje jeho nevelká knížka velký čtenářský zážitek.

Autor narozený v Libanonu (1883) pocházel z rodiny s maronitskou křesťanskou tradicí. V mládí emigroval s matkou a sourozenci do USA, vrátil se však na Východ a vystudoval arabskou literaturu. Vynikl nejprve jako malíř, a to už opět v Americe. Psal arabsky (např. Zlomená křídla, kde vypsal své zklamání z neúspěšného vztahu), a teprve od r.1918 v angličtině (debutoval knihou Blázen). Jeho dílo je rozsáhlé, přeložené do více než 20 jazyků, a v západních zemích ho kromě jiného proslavila duchovně orientovaná básnická próza Prorok.

Kniha o Ježíšovi z r. 1928 je považována za vrchol jeho tvorby. Už tehdy ho však zmáhala zhoubná nemoc, na jejíž následky zemřel roku 1931. Podle Džibránova přání byly jeho ostatky o rok později převezeny a spočinuly v Libanonu.

K vystižení Ježíšovy osobnosti vytvořil autor mozaiku básnických obrazů –
vyprávění o Synu člověka ústy jeho současníků, tedy dobových svědků. Jsou mezi nimi jeho příznivci i odpůrci: někteří z apoštolů, jeho matka Maria, Maří Magdaléna, episodní biblické i nebiblické postavy, členové velerady, Římané, ale i náhodní kolemjdoucí. Děj spěje k vrcholu vylíčením poslední večeře v Jeruzalémě a poté ukřižováním na Golgotě, o němž vypovídá Šimon z Kyrény. Epilogem a zároveň osobním vyznáním je závěrečné básnické slovo Muže z Libanonu, tedy samotného autora. A přestože se výpovědi všech postav zrodily v jeho fantazii, odpovídají jak životní, tak biblické skutečnosti. Nebyl nadarmo považován arabsky mluvícími čtenáři i západním světem za génia své doby.

Džibránův poetický, a přitom reálný a srozumitelný jazyk adekvátně vystihla svým překladem Marie Čapková; čtenářům tento skvost letos předložilo nakladatelství Vyšehrad.

NÁŠ HOST

Hezký název si zvolili autoři sborníku o pozapomenutém literátovi a výtvarníkovi Vladimíru Holubovi. Jmenuje se Dodatečné rozpomínky na Vladimíra Holuba. U zrodu publikace stáli Sabina a Jiří Langerovi

Dodatečné rozpomínky na Vladimíra Holuba

SOUTĚŽ

Správná odpověď: Kniha Josefa Lady se jmenuje Bubáci a hastrmani
Výherci: Jana Šerá, Věra Piklová, Bohuslava Baštová, Lenka Lukáčová, Naďa Švecová, Věra Rokosová
Nová hádanka: 21.12. 1017 se narodil nositel Nobelovy ceny za literaturu, německý spisovatel, který se proslavil asi nejvíce knihou Ztracená čest Kateřiny Blumové. Tento román byl i zfilmován. Napsal ale i mnoho dalších knih, například rodinnou ságu Biliár o půl desáté. Kdo to je?

autor: Hana Soukupová
Spustit audio