Sbírka obyvatel Jindřichova Hradce se snaží podpořit třeboňský Hospic sv. Kleofáše

21. březen 2023 07:00

Jindřichův Hradec o víc než 40% zkrátil dotaci Hospici sv. Kleofáše z Třeboně. Organizace žádala město o dotaci, zastupitelé ji ale nepřiznali v plné výši. 

Místo 180 tisíc korun hospic získal jen 100 tisíc. Na zbývající částku se lidé rozhodli složit. Jindřichův Hradec teď hospici jako náhradu nabídlo nové prostory pro  půjčovnu kompenzačních pomůcek.

Den péče o jednoho pacienta stojí přes tři tisíce korun.

Loni se Hospic sv. Kleofáše staral také o 21 klientů přímo z Jindřichova Hradce. Péče o ně stála přes půl milionu korun. Hospic žádal o dotaci 180 tisíc,, tu ale zastupitelé nepřiznali v plné výši, říká Michal Kozár z hnutí ANO:
„Schválených bylo sto tisíc a v rámci řešení, které tam je, ta částka byla kompenzována poskytnutím prostor. V případě, že nebude nabídka využita, tak budeme samozřejmě dále jednat případně o poskytnutí finančních prostředků.“

Současné prostory půjčovny kompenzačních pomůcek jsou totiž nevyhovující, vysvětluje mluvčí hospice Petra Pfeiferová:

„Protože se nacházejí v areálu pod nemocnicí u polikliniky, kam se špatně zajíždí, špatně parkuje a i ta manipulace s pomůckami není bezbariérová.“

Kompenzovat sníženou dotaci se rozhodli také obyvatelé Jindřichova Hradce sbírkou založenou na portálu darujme.cz pod názvem Když nepomůže město, pomůžou obyvatelé, kteří v něm žijí.

Na podporu Hospice sv. Kleofáše aktuálně běží ještě další sbírka u příležitosti 10. výročí založení.

Spustit audio