Sazenice a zahrádkářské potřeby opět zaplnily budějovické výstaviště. Začal veletrh Hobby

11. květen 2022 17:35

V ráj všech zahrádkářů a kutilů se proměnilo výstaviště v Českých Budějovicích. Začala výstava Hobby, která se odehrává po dvouleté pauze způsobené koronavirem. Tradiční přehlídky se účastní více než 200 vystavovatelů a prodejců. Během covidového období některým vzrostly tržby, jiným se naopak částečně proměnila struktura zákazníků.

„My tady rozdáváme návštěvníkům substrát. Je výrobek z našeho kompostu, zeminy a mulčovací štěpky. Jedná se o univerzální substrát pro běžné použití, do skleníku, do záhonů, pod muškáty,“ ukazuje ve stánku Kompostárny Jarošovice, tradičního účastníka výstavy Hobby, zaměstnanec firmy Jan Šmíd.

Kompost mizí po kilech. „Díky tomu, že byl lockdown a spousta obchodů byla zavřená, zatímco kompostárny měly výjimky, nemůžeme si stěžovat na nezájem. Právě naopak, jak lidé nemohli nikam vyrazit, byli doma, najednou se věnovali i víc zahrádce, takže za ty dva roky máme podstatný nárůst zákazníků,“ popisuje Jan Šmíd.

Čtěte také

Jednou z tradičních účastnic výstavy Hobby je i Miloslava Rubinová, majitelka rodinného zahradnictví, která prodává například sazenice paprik a rajčat. „Je vidět, že se proměnila skladba návštěvníků, je tu méně mladých. Lidi chtějí většinou základní odrůdy zeleniny, o křížené už tolik zájem není. Prostě chtějí tu klasiku, protože jí věří,“ říká.

Oproti dřívějším ročníkům se tradiční přehlídka letos více zaměřuje na mladší věkovou kategorii. Jednou z hlavních novinek je oddělení Hobby Sport, ve kterém se prezentují českobudějovické sportovní kluby. „Budeme tu mít fotbal, volejbal, americký fotbal, atletiku a budou se konat i profi závody v pavilonu Z,“ vyjmenovává mluvčí výstaviště Michaela Čeňková.

Další novinkou je pak například výstava zaměřená na historická a tunningová auta. Hobby 2022 na výstavišti v Českých Budějovicích potrvá do neděle 15. května.

Spustit audio

Související