Šárka Vaculíková: Herečkou jsem se chtěla stát, abych mohla prožívat příběhy

18. prosinec 2019

Hvězda seriálu Ulice a Divadla na Vinohradech Šárka Vaculíková má herectví v krvi. „Když o mně strýc slyší chválu, nenápadně mi ji předá,“ říká o svém slavném strýci Lukáši Vaculíkovi.

Šárka Vaculíková hraje v seriálu Ulice, má stálé angažmá v Divadle na Vinohradech a napsala vlastní autorskou inscenaci. Jejím strýcem je slavný herec Lukáš Vaculík. „Možná díku tomu, že jsem ho měla v dětství vedle sebe, jsem si myslela, že herectví je zaměstnání jako jakékoliv jiné,“ říká herečka.

Přiznává však, že jako dítě byla velkým fanouškem televize. „Své prázdniny jsem trávila před televizní obrazovkou a virtuálním světem jsem žila mnohem víc než tím reálným,“ vzpomíná. „Hrozně jsem chtěla prožívat příběhy v pohádkách a detektivkách,“ pokračuje.

O svém snu stát se herečkou se doma styděla říct, prozradila ho až ve třetím kole zkoušek na konzervatoř. „Když jsem se tam dostala, pozval mě strýc na oběd. Když se teď dívám zpátky, myslím si, že chtěl zjistit, jestli neberu herectví jen jako povrchní záležitost,“ říká.

Nekonečný seriál

V televizním seriálu Ulice hraje Šárka Vaculíková roli Adriany Bláhové, která se brzy vrátí z pracovního pobytu v Austrálii. „Nevrátí se sama, ale se svou dcerou,“ prozrazuje budoucí děj herečka. Natáčení s malými dětmi bylo podle jejích slov náročné i krásné. „Musím přiznat, že se ve mně trochu probudily mateřské city a vzrostla mateřská něha,“ říká.

Zakládání vlastní rodiny však zatím v plánu nemá. „Nechávám se unášet proudem života a učím se s radostí přijímat to, co je mi dáno,“ prozradila herečka.

Při natáčení zažila Šárka Vaculíková i nebezpečné situace. „V Rafťácích jsme filmovali scénu v hořícím bytě. Jirka Mádl měl stát ve dveřích pokoje a já za ním měla běhat z jedné strany na druhou. Jenže jsem si neuvědomila, jak rychle dojde v hořícím pokoji kyslík,“ vypráví příhodu, při které naštěstí k žádnému úrazu nedošlo.

Na divadelních prknech

Před třemi lety získala Šárka Vaculíková angažmá v Divadle na Vinohradech. „Cítím se tam dobře, ale na začátku to byl šok. Vždycky jsem si totiž myslela, že budu herečka malých forem,“ přiznává. Mezi divadlem a seriály by si nevybrala, oboje ji baví stejně.

Hostuje také v Divadle v Celetné, kde hraje ve vlastní autorské inscenaci Milena má problém. „Je to taková úsměvná komedie o vztazích a o tom, jak ženy blázní, když jsou zamilované,“ říká.

V jaké divadelní hře září Šárka Vaculíková v hlavní roli, se dozvíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio