Sankce proti Maďarsku jsou namístě, Evropě se ale můžou vymstít, varuje Bloomberg

16. září 2018

Evropský parlament ve středu odhlasoval doporučení, aby Evropská komise zahájila řízení proti Maďarsku kvůli ohrožování hodnot Evropské unie. To může teoreticky skončit i odebráním hlasovacích práv. Podle ruského novináře Leonida Beršidského však tento krok může mít i další nezamýšlené důsledky.

Jak píše v analýze pro názorovou rubriku agentury Bloomberg, mohl by posílit ultrapravici a plán amerického pravicového podnikatele Stevea Bannona vybudovat do evropských voleb v příštím roce nacionalistickou alianci.

Samozřejmě nelze popřít, že Maďarsko se odchýlilo z liberálního kursu a evropské sankce za porušování vlády práva by byly namístě. Viktor Orbán byl letos potřetí zvolen premiérem a upevnil kontrolu nad většinou místních médií.

Petr Hartman: Podle některých českých politiků si Maďaři mají dělat, co chtějí

Viktor Orbán v evropském parlamentu

Ať si Maďaři dělají, co chtějí. Tvrdí to někteří čeští politici. Svým způsobem mají pravdu. Skutečně záleží pouze na občanech Maďarska, koho si do vedení země zvolí.

Vláda navíc zasáhla proti neziskovým organizacím, zejména těm, které pomáhají přistěhovalcům. A Evropská unie má už dlouho obavy, že maďarský kabinet chce ovládnout ústavní soud a omezit jeho pravomoci, připomíná Beršidskij na serveru Bloomberg View.

Při hlasování v europarlamentu nečekaně stáhla podporu Orbánovi největší tamější skupina, Evropská lidová strana. Maďarsko nepodpořili ani jeho spojenci z Rakouské lidové strany kancléře Sebastiana Kurze, který navíc dodal, že by bylo normální vyloučit ze skupiny Orbánovu stranu Fidesz.

Pro sankce vůči Maďarsku zvedl ruku i předseda Evropské lidové strany Manfred Weber, který konstatoval, že Orbán neprojevuje ochotu přispět k řešení, shrnuje postoj evropské pravice Wall Street Journal.

Nacionalistická fronta

Podle novináře Beršidského teď hrozí, že Fidesz bude z Evropské lidové strany skutečně vyloučen. To by však jen posílilo Bannona, který chce dát dohromady euroskeptické a protipřistěhovalecké strany, aby v příštích eurovolbách kandidovaly společně.

Maďarsko odpírá migrantům jídlo, aby odešli ze země, tvrdí lidskoprávní organizace

Uprchlíci dostávají na maďarsko-rakouských hranicích jídlo a pití

Německá veřejnoprávní stanice Deutsche Welle na svých stránkách rozebírá, že Maďarsko se podle některých lidskoprávních organizací snaží vyhladovět běžence na svém území. Cílem je údajně migranty a uprchlíky motivovat, aby ze země raději odešli sami.

Fidesz má už pozvání Svobodné strany Rakouska, aby se připojil k europarlamentní frakci Evropa národů a svobody, jejímž členy je francouzská Národní fronta Marine Le Penové, nizozemská protipřistěhovalecká strana Geerta Wilderse a italská Liga severu ministra vnitra Mattea Salviniho.

Na první pohled by Fidesz skupinu moc neobohatil, protože má jen 12 europoslanců a příští rok jich nezíská o mnoho víc. I těchto dvanáct hlasů by však z Evropy národů a svobody udělalo největší skupinu s nacionalistickým a protipřistěhovaleckým programem.

Čtěte takéZájmy evropských protisystémových stran se liší, odmítl lídr německé AfD plán Bannonova Hnutí

A to by mohlo působit jako magnet na polskou stranu Právo a spravedlnost a Alternativu pro Německo, které v příštích volbách zřejmě zabodují, ale v současnosti jsou členy jiných europarlamentních uskupení.

Je proto důležité, aby navzdory zahájení řízení proti Maďarsku zůstal Fidesz členem Evropské lidové strany, a šance na vznik jednotné nacionalistické fronty se tak před nadcházejícími volbami nezvýšily, zdůrazňuje Leonid Beršidskij v analýze pro agenturu Bloomberg. 

Spustit audio