Samota mezi lidmi je tíživá, uprostřed lesa vítaná, říká meteorolog z povolání a umělec ze své podstaty Roman Szpuk

27. prosinec 2021

Roman Szpuk je jedním ze samotářů, o nichž Aleš Palán napsal, že prý raději zešílí v divočině. Szpuk sám je autorem dvou desítek básnických sbírek a souborů krátkých próz, je také nedostudovaný ekonom, člověk mnoha profesí, aktuálním povoláním meteorolog na šumavském Churáňově, jinak též fotograf, výtvarník... Co ho teď nejvíc zaměstnává?

„Trošičku se odkláním od slov a snažím se vyjadřovat výtvarně. Poslední dobou mě nejvíc baví grafiky, třeba suchá jehla, kdy si s tím člověk může vyhrát. Přijdou dlouhé večery, tak si pustím z rozhlasu na pokračování nějakou četbu – u toho se ideálně pracuje. I šrafování lesů, které trvá docela dlouho, se v pohodě zvládne. Kdyby bylo úplné ticho, tak by mě to možná za chvilku přestalo bavit, ale takhle se to krásně propojí,“ odpovídá.

Také v rozhlasových relacích ubývá slov, na informace z Churáňova, kde Roman Szpuk působí jako pozorovatel počasí pro Český hydrometeorologický ústav, se dostane jen, když je dosažena zajímavá teplota.

Čtěte také

Informace se zkracují a zrychlují. Co na to meteorolog a básník? „Myslím si, že by to chtělo víc klidu. Nejen do počasí, ale i do zpráv, do čehokoliv. Informace následují rychle jedna za druhou, chybí tam prostor na odpočinek, kousek ticha. Rozhlas, zejména komerční stanice, často i tu sebemenší chvilku ticha vyplňuje nějakým zvukem,“ říká.

Nemá na své šumavské samotě ticha dost? „Teď žiju v Rejštejně, tam není ani obchod. Člověk je tam obklopen místními obyvateli, ale s nikým se nedal pořádně dohromady, neměl šanci se nějak sblížit. To je samota tíživá,“ přiznává.

Jiná je podle něj samota uprostřed lesa, ta je vítaná. „Člověk je tam sám i fyzicky a vidí všechno zostřeně. Sleduje třeba potok nebo se dívá, jak plynou mraky. A jeho život se tak stává zároveň prostším. A to mi v dnešní době chybí. Informací je tolik, že se ztrácí prostota. Kolikrát si člověk může jenom večer zapálit svíčku a dívat se do ní. A ono to stačí,“ dodává.

Rozhovor s Romanem Szpukem o slovech i tichu, o poezii i próze, o radosti i smutku, o kameře obskuře, o dopisech psaných rukou si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.