S psychoonkologem Martinem Pospíchalem nejen o vlivu stresu na náš život

14. říjen 2020

Díky radám z knihy Zkuste to doma sami zjistíme, že vyrobit si zajímavou barvu na vlasy dokážeme i bez chemie. A chybět nebudou ani tipy z lunárního kalendáře. 

Odborník Martin Pospíchal dělí své klienty do více skupin. Kromě těch, kteří mají rakovinu ve své DNA po předcích, tam jsou lidé, u kterých vzniká zhoubné bujení v důsledku dlouhotrvajícího stressu.

Psychoonkolog Martin Pospíchal má dva akademické titul – doktor filozofie a inženýr. Sám říká, že jako měl rád auta, což je obvyklé, kolem šestnáctého roku zjistil, že ho zajímá i lidská duše – předmět zkoumání psychologie. K psychologii spojené s onkologií se dostal skrze své známé, kteří onemocněli rakovinou. „Pak se ta nemoc objevila i v mé vlastní rodině,“ dodal v rozhovoru s Mirkou Nezvalovou.

Tělo jako řetěz

Martin Pospíchal říká na svých přednáškách, že lidské tělo je jako řetěz. „Vyměníme jednotlivé články řetězu za naše srdce, zažívání, záda apod. a ty části nám dávají různé signály. Budeme-li dlouhodobě ve stressu, naše tělo nám dává signál, že zatuhne krční páteř. A my někdy ty signály špatně čteme a máme tendenci je potlačovat.“

Rakovina a stres

O tom, že u některých jedinců souvisí nemoc s dlouhotrvajícím stressem, doktor Pospíchal nepochybuje. Jako příklad uvádí ženy a rakovinu prsu. „Prsní tkáně jsou velmi silně živeny hormonálně, buňky se tam množí a bývají první takříkajíc na ráně. Nechci to ale paušalizovat, u každého to není o psychice, ale u některých lidí, které potkávám, je to velmi nápadné.“

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio