S přibývajícím počtem nakažených koronavirem roste i potřeba náboru pracovníků na krajských hygienách

24. září 2020 14:00

V Jihočeském kraji začnou tento týden s trasováním pomáhat třeba i pracovníci krajského úřadu.

Až desetinásobně větší počet nakažených teď oproti jarní první vlně denně evidují jihočeští hygienici. Přestože kraj patří k těm s nejmenším počtem covid pozitivních lidí v republice, vzrostla potřeba posílit personální kapacity v rámci vyhledávání kontaktů lidí nakažených koronavirem. Hygienikům proto tento týden s trasováním začnou pomáhat zaměstnanci krajského úřadu.

Čtěte také

Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje vypsala o letních prázdninách 8 výběrových řízení na nová pracovní místa kvůli posílení kapacit. Obsadit se jich zatím podařilo šest.

Osm nových zaměstnanců krajského úřadu začne s trasováním pomáhat už v polovině tohoto týdne. I tak to ale zdaleka nestačí, říká ředitelka Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová:

„Proto také i naši odborní pracovníci, kteří toto odborné vzdělání mají, nicméně se věnovali jiné oblasti, například komunální hygieně nebo hygieně výživy, práce nebo hygieně dětí a mladistvých, zkrátka jiných odborů, nám teď vypomáhají v epidemiologii.“ 

Celkem se tu momentálně na trasování podíli bezmála 70 lidí. Při současném počtu nakažených je to podle Kvetoslavy Kotrbové dostatečný počet. Záleží ale na tom, jak se epidemie bude vyvíjet dál.

„Budeme navyšovat tak, jak nám budou růst čísla pozitivních případů. Těch lidí není dostatek a my si je musíme proškolit aspoň v tom, co potřebujeme aktuálně vypomoct,“ naznačuje další vývoj Kvetoslava Kotrbová.

Kromě lidí schází také technika. Chybí třeba výkonné počítače pro obvolávání kontaktů. I s tím teď částečně vypomáhá krajský úřad.

Spustit audio

Související