Rybáři zatáhli sítě na Rožmberku, podívaná láká diváky. Za kapra si ale lidé připlatí

7. říjen 2022 15:48

Čtyřicet rybářů v pátek ráno zatáhlo sítě na Rožmberku Třeboně. Začal třídenní výlov největšího českého rybníka. Z hráze ho pozorovaly stovky lidí a ještě větší zájem se očekává o víkendu.

„Parto, jdeme k zátahu!“ Povel vedoucího střediska Rožmberk Stanislava Vestfála odstartoval výlov Rožmberka. Od břehu se odrazilo šest lodí se zhruba dvacítkou rybářů, kteří ještě uslyší mnoho povelů.

„Přecházíme na vlastní zátah, kdy se zatáhne tržní ryba, která v rybníce je. No, a v momentě, kdy máme zataženo, ryba začne vařit vodu v nevodu, kterým jsme rybník přetáhli. Pak pokračuje vlastní výlov,“ popsal Stanislav Vestfál rybářskou hantýrkou.

Meteorologové předpovídají počasí s teplotami okolo dvaceti stupňů. Pro návštěvníky je to skvělá zpráva, pro rybáře už méně. „Jestliže je teplo, tak se ve vodě míň rozpouští kyslík, a tím je rybám hůř, takže my pak musíme samozřejmě víc chvátat,“ vysvětlil Stanislav Vestfál.

Čtěte také

Třeboňský rybář František Leština lovil podle svých slov rybník Rožmberk minimálně třicetkrát. „Jsem tady 44 let a téměř každý výlov je svým způsobem jiný. Tady je to takové kýčovité pro fotografy, ale neokouká se to. A nic se neopakuje úplně stejně, někdy se daří víc, někdy míň. Záleží na tom, jak ryba poslouchá,“ usmíval se.

U kádí pomáhá sedmnáctiletá studentka středního rybářského učiliště v Třeboni Eliška Pelikánová. „Pro mě je to čest, že jsem mohla přijít na výlov tak velkého rybníka. Občas mám trochu problém v bahně, párkrát už jsem zapadla, ale jinak mi náročnější práce nevadí,“ komentovala.

Rybáři letos z Rožmberka vyloví méně ryb než v letech minulých. „Protože nám letos ryba v Rožmberku docela dobře rostla, tak jsme už v průběhu léta odlovili na plné vodě zhruba padesát tun,“ uvedl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Vzhledem k tomu, že se i rybářům zvedly náklady na produkci, zdražili cenu rybího masa. Lidé si můžou kilo kapra koupit za 119 korun, což je o 21 korun víc než loni.

Spustit audio

Související