Rybáři chystají na sádkách kapry, ze kterých se stane tradiční vánoční pochoutka

21. prosinec 2018 07:25

Kapři se přestěhují znovu do kádí. Po výlovech strávili na sádkách téměř dva měsíce, teď je čeká cesta na vánoční trh. Plno práce mají na sádkách například protivínští rybáři v Čejeticích na Strakonicku.

„Tady je sádka připravená speciálně na vánoční prodej, kde máme namíchanou rybu lysou i šupinatou. Kapry máme rozdělené do dvou kategorií – první třída do 2,5 kila a pak výběr od 2,5 kila,“ ukazuje vedoucí rybářské výroby Krajského školního hospodářství Tomáš Zoubek.

Kapři se mrskají ve žlabu na dně sádek. „Abychom ryby nehonili po celých sádkách, v každé máme nejhlubší místa ohraničená betony. Je to vlastně takový malý bazének pro snazší chytání ryb,“ vysvětluje Tomáš Zoubek.

Podle ředitele Krajského školního hospodářství Petra Stehlíka bude letos sice kaprů dost, ale budou menší. Důvodem je letošní dlouhotrvající sucho. „Je to dáno tím, že rybáři míň přikrmovali, aby nezhoršovali kvalitu vody a ryba do podzimu už nestihla tolik narůst,“ říká.

Když vánočního kapra vrátíte do rybníka, odsoudíte ho k mučivé smrti, říká autor rybího receptáře

Miloš Štěpnička, autor knih o rybách

Už svou devátou knihu napsal Miloš Štěpnička z Vodňan, který se celý život věnuje historii, chovu a hlavně přípravě ryb. Publikaci s názvem Nový velký rybí receptář Miloše Štěpničky představil v pořadu Dámská jízda.

O co menší váha, o to ale větší počet ryb. „To nám udělalo radost a snažíme se i za těchto podmínek držet stejnou cenu ryby. Nechceme, aby kvůli ceně zhořkla v ústech zákazníka,“ dodává Petr Stehlík.

Stejně tak jako protivínští rybáři nezdražilo ani Rybářství Hluboká a společnost Blatenská ryba, kteří prodávají kapry od 80 do 90 korun za kilogram.

Za třeboňského kapra lidé ale zaplatí víc, kilogram těchto ryb bude stát 85 až 95 korun, což je o 6 až 10 korun více než loni.

Související