Rukavička. Unikl vrah školačky trestu smrti?

Motiv vraždy osmileté školačky z jara roku 1963 byl jihočeským kriminalistům zřejmý od počátku. Proč ale vrah sexuálně nenapadl dospělou ženu?

Účinkují: Coco Rafajová, Martina Delišová, Aleš Procházka, Kajetán Písařovic, Miloš Mazal, Eva Kodešová, Pavel Čeněk Vaculík, Lukáš Král, Viktorie Hrachovcová
Vypráví: Laděna Plucarová
Napsala: Jitka Škápíková
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Hudba: Petr Šplíchal
Režie: Jaroslav Kodeš
Premiéra: 12. 8. 2020
Autorka projektu: Bronislava Janečková

Na jaře 7. března 1963 si koupila karafiát, a když zjistila, že jí ujel autobus do Otína, rozhodla se jít domů pěšky. Musela si pospíšit. Vždyť se přece tolik těšila, až doma s rodiči oslaví MDŽ. Vrah na ni ale tou dobou už čekal...

Zprávu o zmizení osmileté školačky přijala Veřejná bezpečnost v Jindřichově Hradci. Její otec tušil, že se stalo něco zlého. Spolu s policisty propátrával cestu, kudy by jeho dcera mohla jít domů. Našli ji brzy.

Byla mrtvá a znásilněná. Proč vrah zaútočil na malé dítě, a ne na některou z žen pracujících v nedaleké textilní továrně Jiholen? I ony přece pravidelně chodívaly stejnou cestou domů.

Vraždil psychopat?

V Jindřichově Hradci se zatím o něco starší maturantka ještě celá třásla z nočního zážitku. Vzpomínku na mladíka, který ji na cestě domů obtěžoval svými řečmi, a dokonce se pokusil vynutit si na ní sex, nemohla zahnat. Mohl by něco podobného zkusit na malé děvče? A ještě ho zabít?

Její svědecká výpověď se naneštěstí shodovala s výpověďmi ostatních svědků. Popis pachatele seděl na muže s pestrou kriminální minulostí. To, že vraždil právě on, nebylo těžké dokázat.

Zkrvavený nůž byl stále v kredenci jeho matky. Mnohem těžší bylo pro psychiatry Vladimíra Študenta a Ivana Horvaie dokázat, že netrpí žádnou duševní poruchou a je za své činy odpovědný.

autoři: Jitka Škápíková , opa
Spustit audio

Související