Rudolf Jindrák: Pozice Zemana a Babiše je v otázce migrantů totožná

Prezident Miloš Zeman se chystá na návštěvu Německa, sejde se s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem a kancléřkou Angelou Merkelovou. Co bude předmětem jednání? Nejenom o tom mluvil ve Dvaceti minutách Radiožurnálu šéf zahraničního odboru Hradu Rudolf Jindrák.

„Hlavním tématem, troufám si říci, bude potvrzení toho, že s Německem máme velmi dobré bilaterární kontakty a že jsme spolu připravení spolupracovat na evropské úrovni a dalších možnostech,“ říká Jindrák.

Nepředpokládá zároveň, že by Miloš Zeman aktivně do diskuze nadnášel téma rušení protiruských sankcí – bilaterárních témat je podle Jindráka hodně. „Asi se nevyhneme ani migraci,“ dodává.

Michaela Šojdrová o návrhu na přijetí syrských sirotků: Nejde o žádné populistické gesto

Syrské děti ve volném čase překreslovaly i českého Krtečka

Česká republika se hlásí k tomu, že je solidární zemí, existuje řešení, které je bezpečné – pomoc dětem. To jsou slova europoslankyně z KDU-ČSL Michaely Šojdrové. Ta přišla s návrhem na přijetí 50 syrských dětí, které ve válce ztratily rodiče. Plán se ale nezamlouvá premiérovi Andreji Babišovi.

Kancléřka Angela Merkelová před několika dny vznesla vůči premiéru Andreji Babišovi žádost, aby Česko přehodnotilo svůj postoj a nějaké migranty přijalo. Vznese podobnou žádost i vůči Miloši Zemanovi?

„Skoro to nepředpokládám, protože slyšela poměrně jasnou odpověď od pana premiéra Babiše, že Česká republika není k tomuto řešení nakloněna,“ nastiňuje s tím, že pozice premiéra a prezidenta je v této otázce totožná.

autoři: Marie Bastlová , prh