Roztomilá mláďata

28. květen 2008

V zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem se 27. dubna narodila dvě mláďata psa ušatého. Teprve nyní měli chovatelé možnost je spatřit.

Psi ušatí žijí v páru a ve venkovním výběhu si vytvářejí složitý systém podzemních nor. Samice rodí mláďata v noře a teprve asi 14 dnů po porodu je začne opatrně vyvádět ven. Ošetřovatelé při krmení sice na samici poznají, že porodila, ale kolik má mláďat, je vždy překvapením. Mláďata zpočátku vykouknou jen na chvíli, teprve postupně si na výběh a okolí zvykají a zůstávají venku déle. Letos to bylo obzvlášť napínavé, protože mláďata poprvé vylezla až po třech týdnech. Obě štěňata jsou zdravá a v dobré kondici, zřejmě samička a sameček. Matka Magy a otec Lotis, kteří pocházejí z volné přírody, se o ně vzorně starají. Jsou to jejich již sedmá odchovaná mláďata.

Psi ušatí jsou o něco menší než naše lišky. Žijí v aridních (vyprahlých) oblastech jižní a částečně východní Afriky. Pro jejich zbarvení je typická tmavá obličejová maska a tmavé nohy. Nápadné na nich jsou především velké ušní boltce. Vynikající sluch jim pomáhá při lovu jejich nejčastější kořisti, t.j. hmyzu. Této potravní specializaci mají také přizpůsoben chrup. Mohou mít až 50 zubů, což je u placentálních savců nejvíce. Psi ušatí žijí v rodinných skupinách od dvou do pěti zvířat, samice rodí v průměru tři až čtyři mláďata.

autor: JMys
Spustit audio