Do konce roku by se měly v Českých Budějovicích rozšířit parkovací zóny. Placené stání se má nově zřídit jižně a jihovýchodně od centra města

28. leden 2021 10:40

Přípravy na zavedení dalších parkovacích zón v Českých Budějovicích jdou do finále. Podle plánu radnice by měly začít fungovat na konci letošního roku. Názory obyvatel jsou různé.

Nové zóny budou na severu ohraničené z části Žižkovou třídou a hlavně ulicí Mánesova. Jižní hranicí je pak Papírenská ulice, na východě uzavřená řekou Malší a na západě řekou Vltavou.

Podle náměstka primátora pro dopravu Viktora Lavičky z hnutí ANO budou tarify stejné, jako na Pražském sídlišti, kde město zóny zavádělo koncem roku 2018.
Momentálně sbírá magistrát podněty i dotazy od obyvatel prostřednictvím online veřejných setkání.
Radnice si od nových zón slibuje zklidnění dopravy v dané lokalitě. Zároveň chce upřednostňovat komfort pro ty obyvatele, kteří v ní trvale žijí. Navazují na to také dva aktuálně připravované projekty záchytných parkovacích domů.

Názory občanů si poslechněte v úvodní reportáži Matěje Vodičky.

O online prezentaci byl zájem

V úterý 26. ledna 2021 bylo zahájeno online veřejné projednání 3. etapy parkovacích zón. Pokračovat bude ve čtvrtek 28. ledna ve stejném režimu, tedy opět od 17.00 do 20.00 hodin. Zájemci mohou vše sledovat  na YouTube kanálu Statutárního města České Budějovice (link is external). Otázky k projektu je možné klást autorském týmu prostřednictvím webové služby. Tato služba zájemcům umožňuje rovněž hlasovat o již položených otázkách. Pokud stejná otázka zajímá více sledujících, mohou ji hlasováním upřednostnit. Odpovědi na často kladené dotazy (FAQ) k provozovanému parkovacímu systému ve městě jsou dostupné na portálu Parkování v Českých Budějovicích (link is external).

„Včera se přes Sli.do připojilo více než 700 unikátních účastníků. Zodpovězeno bylo 105 nejvíce likovaných dotazů, které měly celkem 1146 preferenčních hlasů. Ve frontě zůstalo 138 otázek na čtvrtek a je možné nové pořád přidávat,“ sdělil ve středu náměstek primátora Viktor Lavička.

Online prezentace parkovacích zón

V záznamu rozhovoru pro Český rozhlas České Budějovice odpovoví náměstek českobudějovického primátora pro dopravu Viktor Lavička z hnutí ANO na tyto otázky:

Jakým způsobem budou probíhat online veřejná projednání a jak se do nich lidé můžou zapojit?

Co si od rozšíření parkovacích zón slibuje vedení města?

Jak budou nové zóny fungovat? Ponecháte standartní cenové tarify, které jsou například na Pražském předměstí?

Ožehavá bude zejména otázka parkování kolem Polikliniky Jih, kam jezdí mnoho lidí za lékařskou péčí. Máte už teď nějaký plán, jak tuto situaci řešit?

Záznam telefonátu si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio