Rozpočet Jindřichova Hradce na příští rok počítá s investicemi za 165 milionů

19. prosinec 2019 15:36

Výdaje Jindřichova Hradce v příštím roce budou činit 602 milionů korun. Vyplývá to z rozpočtu, který schválili zastupitelé. Město bude sice hospodařit se schodkem přes 23 milionů korun, ale ten pokryje z přebytku hospodaření předchozích let.

I tak městu na účtech zbyde ke konci letošního roku přes 380 milionů korun. Opozice ale schválený rozpočet kritizuje.

„Když jsem si prošel sliby jednotlivých politických uskupení z roku 2018, tak se tam prolíná několik věcí, a to zamezit odchodu mladých lidí z města, přilákat zpátky ty, kteří už odešli, budovat nájemní byty. Na rozpočtu se mi nelíbí, že nic z těch slibů se tam neprojevilo,“ říká opoziční zastupitel Ondřej Pumpr.

Na investice město vyčlenilo 165 milionů korun. Finanční výbor přesto navrhl některé plánované akce z finančního plánu vyškrtnout ve prospěch jiných. Například opravu ulice Ke Mlýnu v místní části Radouňka proti opravě parkoviště na sídlišti Vajgar.

„V místních částech má neprovedení té investice dopad na daleko menší počet obyvatel než na Vajgaru. Tam žije skoro osm tisíc lidí, parkovací místa jsou tam katastrofální, chodníky také a myslíme si, že tahle investice je prostě důležitější,“ vysvětluje předsedkyně finančního výboru Petra Blížilová z ČSSD.

Dodává, že na Radouňku město v letech 2016 až 2018 poslalo 30 milionů korun. Její stranický kolega, starosta Stanislav Mrvka upřesnil, že město v průměru do místních částí, ve kterých žije necelých 15 procent obyvatel Jindřichova Hradce, posílá 15 procent peněz určených na investice.

Čtěte také

„Já si myslím, že to je celkem vyvážené, teď je to jenom otázka rozdělení těch patnácti procent mezi místní části. Přesně poměrně to nejde rozdělit nikdy, protože někde je návaznost třeba na budování kanalizace, nejde něco dělat, dokud nebude hotová,“ připomíná.

„Já jsem přesvědčený, že místní části by neměly být zanedbávané a měly by mít stejný podíl jako zbytek města s tím, že samozřejmě nějakou desetinu procenta se snažíme každý rok přidávat, protože zanedbané v minulosti byly,“ dodává Stanislav Mrvka.

Zastupitelé tak do investic na příští rok zahrnuli například šest milionů korun na spolkový dům v Děbolíně nebo 300 tisíc korun na přípravu projektu pro stavbu hostince v Buku.

Největší investicí příštího roku v Jindřichově Hradci ale bude druhá etapa rekonstrukce Václavské ulice, za kterou dá město přibližně 20 milionů korun.

Spustit audio

Související