Roznášel jsem pivo a mrzí mě, že jsem se nenaučil mariáš, vzpomíná biolog Libor Grubhoffer na dětství

16. září 2023

Libor Grubhoffer je ředitelem Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích. Jako uznávaný virolog se zaměřuje především na klíšťata, ale také aktuální problematiku koronaviru. Na jihu Čech působí už dlouhá léta, ale vyrůstal v hospodě svého dědečka na Vysočině.

„Do té rodné hospody se vracím vlastně každý den. Vždycky mám nějaký důvod připomenout si svoje dětství, které bylo krásné a skutečně vázané na tu hospodu na severním okraji Žďárských vrchů u Poličky. Vracím se tam rád, málo platné, mám tam kořeny,“ říká.

Dětství prožité v hospodě bylo podle jeho slov nepochybně romantické a zajímavé. „Vlastně mi to zachovalo ten romantický pohled na celou záležitost venkovských hospod a sousedských vztahů, jakkoliv už jsou poměry na současném venkově přece jen jiné, než před těmi skoro 65 lety,“ dodává.

K jeho povinnostem jako mladíka patřilo i roznášení piva. „Od určitého věku jsem samozřejmě musel pomáhat rodičům a dědečkovi, který byl původně tím hlavním hostinským. Měli jsme ještě obchod, který byl přímo spojen s lokálem, takže práce u nás bylo stále hodně,“ vypráví.

Dnes je mu ale částečně líto, že si z hospody neodnesl některé dovednosti. „Jediné, co mě mrzí, je, že když jsem držel ty služby na lokále, tak jsem se bohužel nepotřeboval naučit mariáš. To mi pak bylo docela líto, protože mariáš je chytrá hra,“ vysvětluje.

Celý rozhovor s biologem Liborem Grubhofferem si poslechněte v cyklu Jihočeši.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.