Rozlehlý areál jihočeského hradu Landštejna obývalo v minulosti na dvě stě lidí

11. červenec 2018
Česko – země neznámá

Hrad Landštejn, který se nachází v srdci České Kanady asi jedenáct kilometrů od Slavonic, je jednou z nejromantičtějších památek jižních Čech.

Kamenné zdi jihočeského hradu Landštejna se kdysi staly hrobem paní Markéty. V minulosti také hostily slavnou herečku Millu Jovovich. V současné době nabízí návštěvníkům expozici archeologických nálezů včetně středověkých kapesních hodinek nebo starodávného skalpelu. Především však hrad skýtá úchvatný zážitek z prohlídky monumentálního areálu.

Hrad Landštejn, který se nachází v srdci České Kanady asi jedenáct kilometrů od Slavonic, je jednou z nejromantičtějších památek jižních Čech. Podle pověstí je v bytelných kamenných stěnách hradu zazděná Markéta, dcera Viléma z Landštějna. Dosud ne zcela prozkoumané podzemní chodby prý obývají duchové vězňů, které sem v dávných dobách sváželi z širokého okolí.

„Jsou to samozřejmě všechno jen pověsti,“ říká zdejší kastelánka Eliška Niederová. „Záhadologové tu sice cosi měřili, ale pokud vím, nic nenaměřili,“ dodává praktická žena, která spravuje hrad pátým rokem.

Noční nasvícení

„Mě tady na hradě překvapilo hlavně to, kolik je tu práce,“ směje se Eliška Niederová, když ukazuje při prohlídce skvosty hradního areálu. A těch není málo. Je tu hradní kaple s trochu tajemnými místnostmi nad i pod modlitebnou, osm metrů hluboká nádrž na dešťovou vodu napojená na unikátní systém chodeb, obytná věž donjon, šestatřicetimetrová strážní věž bergfrit a mnoho místností i chodeb a teras.

„Landštejn se na první pohled nezdá, ale je to ohromný areál. V době jeho největšího věhlasu zde mohlo žít dobrých dvě stě lidí,“ říká kastelánka. Hrad lze zahlédnout i ve francouzském velkofilmu Johanka z Arku, kde si hlavní roli zahrála Milla Jovovich. Na plátně představoval český hrad pařížské vězení.

https://www.hrad-landstejn.cz/cs

autor: Ivan Studený
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři