Rozhýbat se a zároveň pomoci autistům mohou lidé při Modrém běhu v budějovické Stromovce

9. březen 2020

Do charitativního Modrého běhu se mohou zapojit lidé v jihočeské metropoli. Poběží se 25. dubna, výtěžek se startovného pomůže českobudějovickému Autis Centru.

Podle jedné z organizátorek Ladislavy Votrubová se tak lidé mohou proběhnout na čerstvém vzduchu a zároveň pomoci dobré věci. „Autis Centrum vzniklo před osmi lety a protože každá taková nezisková organizace potřebuje nějakou korunu, napadlo je, že tohle je možnost, aby se lidé hýbali, podpořili autisty a hlavně se seznámili s tím, co je autismus,“ říká.

Duben je celosvětově měsícem osvěty o autismu, symbolizuje ho modrá barva. Už od počátku jara pomáhá budějovickému centru s organizací různých akcí také Klára Klimentová. „Jsem matka dvou zdravých dětí a uvědomila jsem si, že bych měla pomáhat někde jinde,“ vysvětluje.

Čtěte také

Pro autisty je obvykle těžké účastnit se akcí s velkým počtem lidí, do běhu se proto klienti Autis Centra až na jednu výjimku nezapojí. „Máme tam jediného autistu, který je ochoten běhat, to je už devatenáctiletý mladík Štěpán, který hrozně rád vyhrává. Jinak klienti neběhají, těžko se jim to vysvětlí, ale někteří se objeví u trati, budou si užívat různé atrakce a vystoupení,“ popisuje Ladislava Votrubová.

Nejdůležitější podle ní je, aby přišlo co nejvíc běžců, protože výtěžek ze startovného pomůže Autis Centru. „Letos by si potřebovalo koupit devítimístné auto a také markýzu pro zastínění terasy v letních měsících,“ uvádí.

Modrý běh začíná v českobudějovické Stromovce v sobotu 25. dubna v 10 hodin, registrace běžců je už od 9 hodin. Organizátorky oslovily i profesionální sportovce. „Pozvali jsme hráče Jihostroje a Motoru, doufáme, že dorazí. V rámci doprovodného programu jsou připravená hudební a taneční vystoupení nebo představení kouzelníka Radka Bakaláře,“ uzavírá Ladislava Votrubová.

Sportovní ozvěny výsledkově:

Hokejisté Motoru České Budějovice porazili Porubu 8:1. Trenér Václav Prospal poslal do utkání teprve devatenáctiletého brankáře Marka Dvořáka. „Za nás chytal první zápas a zvládl to velmi dobře,“ komentoval. Tabulka první hokejové ligy má po nadstavbě konečnou podobu, první je Motor České Budějovice se 153 body, druhý Přerov nasbíral 109 bodů. Na soupeře pro play-off Motor čeká, ten vzejde z předkola.

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice porazili Liberec 3:1 na sety. Trenér René Dvořák pochválil defenzívu svého týmu. „Zablokovali jsme dost balónů, myslím, že jsme přehráli Liberec bez problémů,“ popsal.

Dynamo České Budějovice prohrálo ve fotbalové Fortuna lize v Plzni 0:1. Béčko Dynama zachránilo body v divizi v poslední desetiminutovce, nakonec vyhrálo 3:2, ale až po penaltách. „Je to velká radost, ale zároveň škoda, myslím, že jsme měli na tři body,“ hodnotil Rostislav Tomek.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související