Petr Turek nejprve hrál hokej, pak se stal legendou jihočeské sportovní žurnalistiky

17. červen 2019

Jméno významného jihočeského novináře Petra Turka znají nejenom čtenáři Jihočeské pravdy a Deníku, ale také příznivci sportu, především českobudějovického hokeje.

Dříve narození o Petru Turkovi vědí, že to byl i ligový hokejista. Hrál nejdříve jako útočník a pak coby bek na přelomu 50. a 60. let v barvách Slavoje České Budějovice a také Tankisty Praha.

Jako píšící žurnalista si během několika desetiletí získal přízeň čtenářů, ale respekt i těch největších osobností českého ledního hokeje včetně Luďka Bukače nebo Františka Pospíšila.

Petr Turek se také zúčastnil řady světových hokejových šampionátů včetně toho památného přesně před 50 lety ve švédském Stockholmu.

Pamatuje protektorátní ligu i hokej na slepém rameni Malše. Václav Lenc letos oslavil 98. narozeniny

Václav Lenc, jeden z nejstarších pamětníků českobudějovického hokejového klubu

Českobudějovický hokejový klub HC Motor si letos připomněl 90 let od svého založení. Jeden z jeho nejstarších pamětníků, Václav Lenc, má ještě o osm let víc. Legendární hokejista prožil v klubu několik sezón.

„Bylo tenkrát před mým odjezdem do Stockholmu dohodnuto, že po návratu udělám několik desítek besed na školách. Jenže po našich slavných vítězstvích nad Sověty a po událostech v pražské pobočce Aeroflotu vše bylo jinak a žádné besedy se nekonaly. A pak nastoupila normalizace a načas skončilo cestování na Západ za hokejem i bez hokeje,“ vzpomíná.

Petr Turek, který je autorem cenné Knihy o jihočeském hokeji, má hluboko v srdci České Budějovice, místo, kde se 21. července 1934 roky narodil.

A v dalším díle rozhlasového cyklu Jihočeši o svém městě tento znamenitý novinář, jehož syn Filip hrál hokej za českobudějovický Motor a švédské i finské kluby, poutavě vyprávěl, podobně jako o své novinářské kariéře nebo skautské minulosti.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související