Hledám otevřená srdce, říká choreograf Martin Dvořák, který ve Slavonicích povede lekce tanečního divadla

23. červenec 2021

Osmnáctý ročník mezinárodního festivalu ProART je na cestě do Slavonic. Pod heslem „Uměním proměňuj, formuj a povznášej sebe i druhé“ zaměstná všechny, kdo se budou chtít naučit něco z pohybových forem umění, ale třeba i z autorského psaní nebo ze zpěvu.

Hlasová a hudební studia si vezme na starosti Iva Bittová, herectví Nela Boudová, psát se vás pokusí naučit spisovatelka Irena Dousková, psaní s divadlem spojí Lucie Hrochová a divadlo s tancem Martin Dvořák.

Mezinárodně úspěšný tanečník a choreograf Martin Dvořák je zároveň ředitelem tvůrčího festivalu. Své lekce tanečního divadla povede ve spolupráci se švýcarskou tanečnicí Leonie Wahlovou. „Je to propojení tance a divadla – jde o to vytvořit němým tancem příběh, sdělit emoce, které jsou srozumitelné divákovi,“ vysvětluje.

„Vyučovat budeme ve čtyřech intenzivních dopoledních blocích, ke konci pak propojíme naši práci s hereckou dílnou Nely Boudové a Lady Jelínkové. Tak dojde k vyvrcholení v podobě představení pro širokou veřejnost,“ těší se.

Přesný scénář choreografie, kterou postaví se žáky, Martin Dvořák nemá, představu samozřejmě ano. Reflektuje „rok ticha“, který teď máme všichni za sebou. Finální podoba bude záležet na tom, jací lidé a s jakou zkušeností – osobní i taneční – se na kurzech sejdou.

„Festival je otevřen pro všechny a já nerad škatulkuju. Nabízím všem lidem možnost realizace skrz umění,“ uvádí Martin Dvořák, „ je to možná i forma terapie, kterou společnost v dnešní době potřebuje. Nehledám vysokou úroveň, hledám otevřená srdce, která se chtějí umělecky projevit, v tomto případě tanečně.“

Čtěte také

A jak se může zájemce na mistrovské lekce dostat? „V první řadě se účastník musí zaregistrovat na proart-festival.cz a potom ho očekáváme v daný den na daném místě. Přinese si pohodlné oblečení a budeme tvořit…“

Tvrdých tréninků se účastníci bát nemusejí. „Tanec sice je řehole, ale nechceme nikoho zlomit, jde o to si to užít. Není to žádná soutěž, je to tvůrčí prostor pro každého z nás. Jako profesionálové se snažíme přiblížit lidem, jak naše řemeslo vypadá, jak divadelní inscenace vzniká. Účastník to sám zažije ve čtyřdenní zkratce. A mám zkušenost, že je to něco nezapomenutelného, z čeho pak spousta lidí dál čerpá ve svém každodenním životě,“ dodává Martin Dvořák. 

Festival uměleckých workshopů ProART začne ve spolkovém domě ve Slavonicích v neděli 25. července dopoledne a potrvá do 28. července, kdy skončí závěrečným večerním  představením.

Celý rozhovor s Martinem Dvořákem nejen o slavonickém festivalu, ale i o jeho přístupu k tanečnímu umění a k lidem si můžete poslechnout online.

Spustit audio

Související