Rozhovor s Daňou Horákovou o německých kořenech i životě v emigraci

13. srpen 2021

Jednou z nejúspěšnějších knih přelomu minulého a letošního roku byla knížka s názvem O Pavlovi. Novinářka a spisovatelka Daňa Horáková v ní vzpomíná na svého manžela Pavla Juráčka, filmového režiséra, významnou postavu tzv. československé nové vlny, ale také velmi komplikovanou osobnost.

Vloni v říjnu jsme s Daňou Horákovou přinesli rozhovor, ve kterém hovoří nejen o zmíněné knížce, ale také o svých německých kořenech a o životě v německé emigraci. Interview pořídila naše kolegyně Jarmila Wankeová a jeho část vám přinášíme v rámci prázdninových repríz.

Druhá část pořadu patří příspěvku kolegů z partnerské stanice MDR 1. Ve spolkové zemi Sasko se v reakci na četné přírodní katastrofy, které letos v létě trápí Evropu, prý rozhodli, že do varovného systému zapojí sirény.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.