Rozhledna Doubravka v pražských Kyjích je proutěná třínohá kráska. Pochází z dílny Martina Rajniše

3. říjen 2022

V pražských Kyjích, v lesoparku zvaném na Čihadlech, na kopci Horka, stojí dvacet tři a půl metru vysoká rozhledna vyrobená z přírodních materiálů. Je v mnoha ohledech jedinečná: originální konstrukcí, použitými materiály, tím, že pochází z dílny světoznámého architekta i způsobem realizace. Jmenuje se Doubravka a veřejnosti je přístupná od roku 2018.

Huť architektury Martina Rajniše, která je autorem rozhledny, nejprve na břehu nedalekého Kyjského rybníka postavila dvanáctimetrový dvounohý prototyp z náletových dřevin. Menší verzi plánované rozhledny, jejíž konstrukci si tak otestovala.

Tři roky trvala pozorování a měření spojů a ohybu materiálu předcházející zahájení samotné, co do výšky dvojnásobné věže. Realizace pak zabrala celý rok. Tým Martina Rajniše propočítal a vyzkoušel každý centimetr rozhledny. Za různých povětrnostních podmínek, za mrazu, horka, deště i větru.

Rukopis Huti architektury se promítnul do podoby trojbokého jehlanu i do zvoleného materiálu. Převládá snadno obnovitelné, ale trvanlivé akátové dřevo (celkem přes sedm kilometrů kmínků, včetně odpadu), doplněných o modřínové a ocelové prvky. Nejvyšší bod věže se díky korouhvi nachází ve výšce 23,5 metru.

Tubus se schodištěm

„Akát je z hlediska trvanlivosti ten nejlepší materiál, co jsme mohli použít. Ze zkušenosti vím, že hodně záleží na orientaci prvků v konstrukci. Vodorovné odcházejí výrazně rychleji, těch tam ale máme minimum. Máme vymyšlenou i ocelovou podporu pod Doubravku, kterou tam za 15 let můžeme dát. Určitě nehrozí, že by v roce 2033 bylo místo Doubravky opět prázdné místo,“ doplňuje architekt David Kubík, který byl za výstavbu rozhledny v týmu Huti architektury odpovědný.

K vyhlídkové plošině rozhledny ve výšce 20 metrů vede 98 schodů. V jeden moment tam může stát devět osob. Rozhledna je volně přístupná. Pár kroků od ní jsou toalety, posezení, informační tabule. O víkendu tu bývá také stánek s občerstvením. Lokalita je součástí přírodního parku Klánovice – Čihadla, který je největším přírodním parkem na území hlavního města a má rozlohu 970 hektarů.

A proč Doubravka? Na Čihadlech rostou duby, a tak se jméno Doubravka přímo nabízelo.

Spustit audio