Rozhlasová tančírna se nesla v náladě swingu a muzikálu. Zazpívali Jan Kříž a Lukáš Randák

23. říjen 2019

Už pátý ročník populární Rozhlasové tančírny se uskutečnil v českobudějovickém Metropolu. Rozhlasový swingový orchestr s vokalistkami Petrou Chlebníčkovou a Alenou Čechovou tentokrát doplnili zpěváci Jan Kříž a Lukáš Randák.

Rozhlasový swingový orchestr je historicky spojený s trumpetistou Václavem Hlaváčem. V současnosti ho vede trombonista Josef Krejčík a zdobí talentovaní vokalisté. Orchestr již řadu let při každém koncertu rozdává posluchačům radost z věčně živého swingu. Zároveň je nejenom v jihočeském měřítku chloubou českobudějovického rozhlasového studia.

Plejádu swingových šlágrů i muzikálových melodií z různých časů společně s Rozhlasovým swingovým orchestrem zazpívali talentovaní zpěváci Jan Kříž a Lukáš Randák. Oba jihočeské publikum dobře zná z muzikálů Jihočeského divadla Zpívání v dešti nebo Divotvorný hrnec.

Jan Kříž je dvojnásobným držitelem ceny Thálie v kategorii muzikál. Odbornou kritikou je opakovaně označován za jeden z nejvýraznějších talentů současné české muzikálové scény. Jeho domovským městem je Praha, kde ztvárnil hlavní role například v muzikálech Pomáda, Robin Hood, Mefisto, Mauglí, Osmý světadíl, Děti ráje, Johanka z Arku, Touha, Kladivo na čarodějnice nebo Jack Rozparovač. Dále zpívá v roli Tonyho Manera v české premiérové inscenaci legendárního muzikálu Horečka sobotní noci nebo například v titulní roli v muzikálu Rocky. 

Lukáš Randák je stálým  členem sboru opery Jihočeského divadla. V sólových rolích postřehnout v opeře Prodaná nevěsta, v komedii Holka nebo kluk nebo v muzikálu Hello  Dolly. Na pražských scénách prošel divadly Broadway, Hudební divadlo Karlín, Divadlo Hybernia, Studio Dva a GoJa Music Hall. A to v titulních rolích v muzikálech Romeo a Julie nebo Ples upírů.

Rozhlasová tančírna tradičně oslavuje výročí vzniku samostatného československého státu. Záznam večera proto uslyšíte ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice v pondělí 28. října od 18 hodin.

Rozhlasovou tančírnu hostil českobudějovický Metropol už popáté. První akce v roce 2015 připomněla sto let od narození jedné z nejvýraznějších osobností swingu - Franka Sinatry, v roce 2016 zazněly slavné melodie první republiky, v roce 2017 složili poklonu Elle Fitzgerald jako hosté Anna a Felix Slováčkovi a v loňském roce oslavil sté výročí založení Československa výhradně českými písničkami Vojtěch Havelka.

autoři: Miroslav Tichák , Jiří Kasal
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.