Rozeber mobilní telefon a znovu ho slož, nebo upeč bábovku. I takové úkoly chodily učňům domů během distanční výuky

26. listopad 2020 15:58

Online vzdělávání pro ně bylo složitější, než pro ostatní. I proto byla většina z nich ráda, že se může do školy po více než měsíční pauze znovu vrátit.

Kromě maturantů se ve středu na praktický výcvik vraceli také učni. Zatímco žáci oboru kuchař nebo cukrář mohli trénovat doma a ošetřovatelé chodili i během uzavření školy pomáhat do domova seniorů, online výuka pro budoucí truhláře nebo autoopraváře byla složitá. Na Středním odborném učilišti v Lišově na Českobudějovicku tak ve středu na praktické výuce měli téměř stoprocentní účast.

Na výrobě kuchyňské linky v dílně střední odborné školy v Lišově pracuje žák třetího ročníku oboru truhlářské práce Dominik Šváb.

„Už jsem ve třetím ročníku a potřebuji hlavně tu praxi, škola se dá zvládnout, to je jednoduché, ale s praxí je to složité. Jsem rád, že už se povolily,“ říká Dominik Šváb.

Rušno je i ve vedlejší dílně.

„Já jim třeba psal do distančního vyučování: Máš doma telefon? Zkus rozebrat zadní kryt, zjisti, jaké jsou tam šroubky, no a hned nato byla odezva od rodičů: Hlavně ať to nerozebírá, protože už to nedá dohromady,“ vysvětluje úskalí, s nimiž se museli všichni potýkat, učitel Karel Nosek.

I on proto vítá, že se učni mohli i za dodržování hygienických opatření vrátit do dílen. Potkat se můžou v maximálním počtu 20 lidí, to pro lišovské učiliště není problém, potvrzuje jeho vedoucí odborného výcviku Josef Benda:

„My ty skupiny máme maximálně po dvanácti, u éčkových oborů, to jsou obory se vzdělávacími potřebami je jich maximálně osmě, takže do limitů se vejdeme.“

Zatímco v dílně truhlářů to po několika týdnech začíná znovu vonět čerstvě nařezaným dřevem, všem, kteří projdou kolem odborné učebny cukrářů je jasné, že tady už se připravují vánoční perníčky. A nezahálejí ani studenti prvního ročníku oboru kuchař.

„Dneska vaříme gulášovou polévku a buchty plněné makovou náplní,“ vysvětluje Kristýna Milenová.

Jediní, kteří mohli i během uzavření školy trénovat svoje odborné znalosti, byli pečovatelé. Vypomáhali v domově seniorů v Českých Budějovicích. Učitelé ale věří, že i ostatním se podaří několikatýdenní výpadek odborného vyučování dohnat. Škola už začíná i s náborem nových žáků pro příští školní rok. I ten zatím nabízí online, ředitelka Marie Benedová má ale obavy, jestli se jí podaří některé obory naplnit.

„Kuchaři teď žádnou práci mít nebudou, navíc se v těchto sférách bude hodně propouštět, u pečovatelských služeb zase máme ze strachu rodičů, protože covid tady už jednou je a asi zřejmě nezmizí, takže se bojíme, že ani na tento obor nebudou chtít své děti dávat,“ shrnula Marie Benedová.

Další návrat žáků do škol je naplánovaný na pondělí 30. listopadu. Do lavic znovu usednou děti z prvního stupně základních škol a deváťáci. Ostatní žáci druhého stupně se budou v prezenční a distančním vyučování střídat.

Spustit audio