Rozbořené torzo bytového domu stále připomíná tragédii v Lenoře

3. listopad 2019 14:25

Plameny, trosky domu a všudypřítomný dým – tak to vypadalo v Lenoře na Prachaticku bezprostředně po výbuchu a následném požáru bytového domu 3. října. Jeden člověk při neštěstí zahynul, dalších devět se zranilo, z toho dva těžce.

Měsíc po tragédii torzo objektu zůstává stále na místě. Život v  šumavské obci se alespoň částečně vrací do starých kolejí, i když obyvatelé mají děsivé chvíle stále před očima.

V bytové jednotce číslo 32 těsně sousedící s domem, ve kterém došlo k výbuchu, pracovníci sanační firmy stále likvidují následky. „Když jsem sem přišel poprvé, když nás sem vzali hasiči, musel jsem se několikrát zhluboka nadechnout. To domov nebyl, vypadalo to jako kůlnička na dříví, nic nebylo na svém místě,“ popisuje obyvatel Svatopluk Pevný.

Teď už má v bytě nové podlahy a vymalované stěny. „Během příštího týdne bychom se prý mohli navracet domů. Prozatím jsme s manželkou u syna a jeho ženy a jsme za to moc vděční, že se nás takhle krásně ujali,“ dodává.

Zastupitelé obce na posledním zasedání rozdělili přes půl milionu korun rovným dílem obyvatelům, kteří v několika vteřinách přišli o všechno. Jedná se o finanční dary zaslané na obecní účet pod speciálním variabilním symbolem.

Čtěte také

„Zatím se může přispívat stále. Vedle toho je krajský účet, ze kterého bylo rozděleno minulý týden asi 542 tisíc, to směřuje přímo těm postiženým,“ dodává starosta Antonín Chrapan. Na zvláštním kontě organizace Adra je pak zhruba dva a půl milionu korun.

Demolice ruiny by mohla začít ještě do konce letošního roku. Zastupitelé Jihočeského kraje na to uvolnili čtyři milióny korun. „Uvolněním těch finančních prostředků máme zelenou pro to, abychom podnikli další kroky a začali vybírat firmu,“ vysvětluje Marta Spálenková z oddělení krizového řízení krajského úřadu.

Jeden člověk po tragédii stále zůstává na popáleninovém centru pražské nemocnice Na Vinohradech, kde ho lékaři udržují v umělém spánku. Policie událost vyšetřuje jako úmyslný trestný čin.

Spustit audio

Související