Rozbité plastové boby odhozené za keřem, polámané větve a odpadky, tak teď vypadá zámecký park v Třeboni

20. leden 2021 14:55

Díky 12 metrů vysoké hrázi Světa se staly rybník a zámecký park oblíbeným místem pro zimní radovánky. Po návštěvnících ovšem zůstává nejen nepořádek, ale i olámané rododendrony.

Najít na Třeboňsku místo pro zimní radovánky není jednoduché. Rovinatá krajina příliš příležitostí pro bobování a sáňkování nenabízí. Když už napadl sníh i v nížinách, lidé často míří do zámeckého parku v Třeboni. Památkově chráněný areál ale při dovádění na sněhu ničí.

S kastelánem třeboňského zámku Vítem Pávkem míříme po stopách bobistů a sáňkařů na jih zámeckého parku k hrázi rybníka Svět.

Svah, který má na délku 300 metrů, je nyní rozježděný od bobů.

Desítky sáňkujících a bobujících dětí narušují travní drny, ty pak snadněji podlehnou vymílání při prudkých deštích. Přesto správa zámku a parku zimní radovánky toleruje už desítky let. Letos si lidé ale začali v parku upravovat další nové trasy, nevadí jim kvůli tomu olámat okrasné keře.

„Támhle, jak se sjíždělo, jsou olámané rododendrony, aby byla sjízdná dráha,“ komentuje situaci Vít Pávek.

Údržba parku stojí ročně správu třeboňského zámku kolem dvou milionů korun.

„Čert vem trávu, ta se dá spravit, nebude to levná záležitost, ale abychom tady pod svahem každé ráno nacházeli odpadky, plechovky, obaly od jídel, nedejbože výkaly, ale i rozbité boby, to je věc, která zkrátka do zámeckého parku nepatří,“ reaguje striktně kastelán s tím, že původce takových věcí nemá v parku co dělat.

Podobné chování podle Víta Pávka povede jen k zpřísnění pravidel pro návštěvníky parku. S lidmi, kteří si přišli užít zimní radovánky do zámeckého parku a nechali po sobě nepořádek, mají zkušenosti i na Státním zámku Kozel na Plzeňsku. Tam situaci zklidnily až častější policejní kontroly.

Celou reportáž Lucie Hochmanové si poslechněte online, nebo si ji stáhněte do svých počítačů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio