Rozbitá okna a střepy v expozicích. Vandalové házeli kameny na muzeum ve Volarech

13. květen 2023 08:40

Začátek sezóny v muzeu v jihočeských Volarech má trpkou příchuť. Vandalové vytloukli okna památkově chráněných roubenek, případ teď vyšetřuje policie. Ještě než muzeum přivítá první návštěvníky, musí pracovníci vše uvést do původního stavu a také překontrolovat bezpečnostní systém.

„Tudy šla trojice mladíků, kteří měli nějaké problémy. Byli pod vlivem alkoholu, vzali kameny a vybíjeli si zlost na oknech. Ta jsou přímo u ulice, lehce dostupná. Dohromady jde o patnáct oken na dvou roubenkách,“ říká ředitel muzea ve Volarech Jaroslav Pulkrábek.

Podle něj má muzeum standardní zabezpečení. „Jsou tady čidla na dveře, alarm, kamery ve všech místnostech. Na záběry se mohu podívat na svém telefonu, je tam i krátkodobý záznam,“ popisuje.

Celý systém chce vedení muzea nechat překontrolovat, větší investice ale neplánuje. „Tady nejsou tak cenné věci v milionových hodnotách, abychom dělali zabezpečení za 200 tisíc. Je to složité a obávám se, že i kdyby tu začal houkat alarm, tak než sem někdo dorazí, akorát zjistíme, že nás třeba vykradli,“ vysvětluje Jaroslav Pulkrábek.

Čtěte také

Poškození exponátů podobnými útoky chce ale muzeum zabránit. „Za okny jsou speciální vitríny, jedna stojí padesát tisíc. Kdyby teoreticky někdo hodil nějaký velký kámen a prorazil obě okna, mohl by rozbít i ty vitríny. Proto přemýšlíme, že dáme na okna nějaké fólie, které by zabránily tomu, aby kámen vletěl dovnitř a měl ještě takovou energii, že by rozbil vitrínu,“ líčí ředitel.

Nedaleké muzeum v Prachaticích má podle provozní Věry Škopkové zabezpečovací systém dostačující. „Zajišťujeme nejenom majetek budovy, ale především sbírkové předměty. Máme i požární hlásič, to je podle mě potřebná věc. Zabezpečovací zařízení je napojeno na pult centralizované ochrany v Prachaticích,“ popisuje.

Aktuálně navíc prachatické muzeum chystá velkou modernizaci. „Letos chceme obnovit kamerový systém, protože technika samozřejmě jde dopředu a je potřeba držet krok,“ upřesňuje Věra Škopková. Kromě toho muzeum v Prachaticích sídlí hned vedle městské policie.

Spustit audio

Související