Rostoucí počet automobilů v krajské metropoli dělá vrásky nejen motoristům, ale i radním

4. říjen 2013

Kde zaparkovat? Hledání odpovědi na tuto jednoduchou otázku je pro motoristy v Českých Budějovicích stále obtížnější. Problém nedostatku parkovacích míst v centru se postupně přesouvá do okolních ulic a radnice plánuje další regulaci.

Některé řidiče odrazuje cena parkování v centru, radnice totiž letos rozhodla o zdražení parkovného na náměstí Přemysla Otakara II. Tam zaplatí za první hodinu stání 40 korun, za každou další pak 90 korun. Některým podnikatelům takové opatření vadí.

Mnoho motoristů v Českých Budějovicích přesto hledá způsoby, jak zaparkovat co nejblíže centru a pokud možno za to neplatit ani korunu. Dočasně odstavená auta tak postupně zaplavují ulice v širším centru města – dotýká se to Havlíčkovy kolonie na jihu a Pražského předměstí na severu. Podle Karla Pražáka je tedy nutné budovat odstavná parkoviště.

Náplavka na pravém břehu Vltavy slouží jako parkoviště jen několik dní v roce – znají to zejména ti, kteří do Českých Budějovic zavítají autobusem navštívit agrosalon Země živitelka. Pozemek náplavky je ale majetkem Povodí Vltavy.

Místo parkoviště na náplavce ale už v dohledné době začne vyrůstat parkovací dům jinde – blízko zimního stadionu naproti vazební věznici. Sto padesát míst tam bude sloužit pro běžné veřejné parkování. Vztahovat se na ně bude tarif zóny B, kde každá hodina stojí 10 korun. Parkovací dům u věznice by měl stát nejpozději do konce příštího roku. Zároveň radnice aktualizuje projekt rozšíření zón placeného stání – například i na Pražské předměstí.

Parkování v širším centru by měl regulovat systém rezidentních a abonentních karet. Obyvatelé centra platí za rezidentní kartu dva tisíce korun, v širším centru je to tisícikoruna. Abonentní karty pro podnikatele jsou dražší. Vývoj regulace parkování v krajské metropoli budeme sledovat i nadále.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.