Rooibos je čaj vhodný pro děti i těhotné. Pomůže při stresu nebo jako dietní nápoj

25. listopad 2018

Sníte o šálku čaje, který má příjemnou zlatavou barvu a jemnou vůni a nebude rušit vaše noční snění? To vám splní rooibos, nápoj z čajovníkovce kapského. Je skvělou náhražkou čajovin obsahujících stimulační látky.

Rooibos pochází z jižní Afriky, jedná se o vytrvalou rostlinu s jemně jehličkovitými listy dorůstající do výšky jednoho metru. Nať se sbírá asi 35 centimetrů nad zemí a upravuje se fermentací podobně jako klasický čaj.

Dodá kvalitní třísloviny a velké množství stopových prvků a minerálů, například železo, měď, zinek, hořčík, mangan, draslík nebo vápník. Obsahuje zvláštní látku aspalathin a celou řadu dalších, jejichž výzkum pokračuje.

V roce 1804 přesvědčil Benjamin Ginsberg kapské Búry, aby sbírali nať divoce rostoucích bylin. Později je začali pěstovat. Původní technologie sběru, sušení a přípravy tohoto bylinného čaje pochází od jihoafrických domorodců, zřejmě přímo od Masajů.

Rooibos pomáhá organismu vyrovnat se se stresem a zátěžovými situacemi, má uklidňující účinek. Zlepšuje také stav cév, celkově posiluje a zvyšuje výkonnost imunitního systému člověka.

Nejlépe působí v krátce povařeném odvaru

Podávání tohoto čaje může být prospěšné pro každého, kdo chce kontrolovat hmotnost. Má močopudný účinek, zlepšuje spalování tuků a současně mírně ovlivňuje centrum hladu v mozku, čímž poněkud oddaluje vznik pocitu hladu. Je tak ideálním dietním nápojem.

Rooibos je vhodný pro děti, těhotné i kojící ženy, protože neobsahuje kofein ani jeho deriváty. Zároveň nejsou známy žádné kontraindikace ani nežádoucí účinky.

Nejlépe působí v krátce povařeném odvaru (asi 1 minutu). Na hrnek nápoje použijeme asi dvě čajové lžičky rostliny. V zemi původu, tedy Africe, se běžně pije s mlékem a cukrem, ačkoli ve zbytku světa je znám spíše jako nápoj intenzivní červenohnědé barvy, do kterého se občas přidávají různé aromatizující látky.

Může být nápomocen při alergiích i trávicích potížích. Obsahuje látky prospěšné proti rakovinnému bujení a tradiční africká medicína ho užívá na zmírnění dětské koliky, astmatu a kožních problémů.

Aspalathin je látka prospěšná diabetikům. Při výzkumu bylo zjištěno, že rooibos zvyšoval toleranci glukózy a její příjem organismem a zároveň podporoval sekreci inzulinu spolu s větší kontrolou glukózy v krvi a ochranou buněk slinivky břišní. Rooibos se ukázal jako užitečný i v podpoře zdravých kostí a měl ochranné účinky na mozek v případě jeho poškození.

Léčivý potenciál rooibosu se týká také dýchacích a plicních potíží, protože rozšiřuje dýchací cesty. Podporuje snížení krevního tlaku a chrání játra před cystickou fibrózou. Čaj lze nazvat funkční potravinou, která podporuje a chrání srdečně-cévní zdraví, tedy nejdůležitější faktor zabezpečující dlouhé dožití.

Spustit audio

Související