Romantická zřícenina hradu Lukov znovu ožívá. Najdete tam jeden z nejdelších hradních mostů

8. říjen 2021

Zřícenina gotického hradu Lukova se nachází v jihozápadní části Hostýnských vrchů, přibližně 13 kilometrů od Zlína a asi kilometr od stejnojmenné obce. Lukov býval ve své době jedním z nejrozlehlejších hradů na Moravě. Díky Hnutí Brontosaurus a Spolku přátel hradu Lukova prochází v posledních letech výraznou obnovou.

Počátky hradu Lukova spadají do první poloviny 13. století, kdy patřil do soustavy pevných hradů chránících východní hranice Českého království. Kolem hradu postupně vzniklo mohutné předhradí a opevnění. Za třicetileté války obsadila hrad švédská posádka podporovaná Valachy z okolí. V té době byl Lukov významným centrem odporu proti císaři.

Na konci 18. století hrad osiřel, začal chátrat a stala se z něj romantická zřícenina. O tu dnes pečuje Spolek přátel hradu Lukova, kteří na ní provádějí záchranné práce a v jejím areálu pořádají kulturní akce.

„Nejcennější tu jsou lidé, kteří se kolem hradu motají. Neváhají ve svém volném čase přiložit ruku k dílu. Pravidelně se na hrad vrací a odvádí tady obrovskou spoustu práce, jak na té památkové obnově, tak při údržbě hradu. Pro mě osobně je nejkrásnější setkání s lidmi, kteří se sem vrací třeba po třiceti letech. A stále si spolu máme co říct. Berou s sebou své děti, ukazují jim hrad a chlubí se, co na něm udělali,“ pochvaluje si předseda Spolku přátel hradu Lukova Jiří Holík.

Díky dobrovolníkům a nadšencům se Lukov od 80. let zásadně proměnil

V areálu vznikne amfiteátr

Ani letos se na hradě nelenilo. Brigádníci dokončili první etapu dostavby západní obvodové hradby horního hradu. Na západní straně byla dřevěná terasa z dubové kulatiny, u které došlo k zásadnímu narušení statiky. Dobrovolníci postavili deset metrů dlouhou, čtyři metry vysokou a dva metry širokou hradbu. Tedy téměř 80 kubických metrů kamenného zdiva. Na hradě tak pomalu začíná docházet kámen a musí se dolovat z příkopů.

Vstupní věž hradu Lukova, uvnitř je expozice o historii obnovy hradní zříceniny

V plánu je také vylepšení prostoru dolního hradu. Jde o čtverec o ploše jednoho hektaru. Vzniknout by tam měl přírodní amfiteátr a zázemí pro kulturní a vzdělávací aktivity. Bude tam i bylinková zahrádka. A také stezka mapující mokřady, které vznikly z vody držící se v hradním příkopu. Dojde i na kácení neživotaschopných, nekvalitních stromů a vysazeny budou mladé listnaté stromy. „Hotovo by tu mohlo být tak v horizontu pěti až sedmi let,“ uzavírá předseda Spolku přátel hradu Lukova Jiří Holík.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.