Rolované vepřové koleno na pivě a medu

Milovníky piva potěší recept kulináře Petra Stupky na rolované vepřové koleno. Bez oblíbeného českého nápoje se totiž neobejde. Ale pokrm bude jistě chutnat i těm, kdo pivo příliš nevyhledávají.

Ingredience
  • vepřové koleno
  • kmín
  • česnek
  • pepř
  • pivo
  • uzené maso
  • škrobová moučka
  • med

Vepřové koleno zbavte kosti. Podélně prořízněte kůži v místě, kde cítíte kost. Potom kůži i s masem postupně odřezávejte od kosti. Vůbec nevadí, když na kosti kousky masa zůstanou. Ty odřízněte následně.

Vykostěné koleno položte kůží na podložku a jednotlivé svaly prořežte tak, aby pokryly rovnoměrně celou plochu kůže. Díky tomu, že se svalovina prořeže, bude při tepelné úpravě držet potřebný tvar válce. Prořezané maso osolte a posypte drceným kmínem.

Pokud jste seřízli z kosti větší kousky masa, dejte je spolu s kusem uzeného do sekací, nebo mlecí mašinky. Rozsekejte vše na hladkou hmotu. Přidejte sůl, trochu česneku, drcený kmín, maličko pepře a také trochu piva, nebo vody.

Směs důkladně promíchejte a rozetřete na připravené prokrájené koleno. Sekané maso totiž krásně rolované koleno spojí. Do jednoho kolene stačí dát 250 až 300 gramů spojovací fáše.

Potom sviňte koleno do válce, tak aby kůže byla navrchu, a následně ho zaviňte do pásu alobalu. Na obou stranách alobal pevně stočte.

Čtěte také

Svinuté koleno vložte do pečicí nádoby a podlijte trochou vody. Zvolna pečte při teplotě do 130 stupňů asi hodinu a půl. Také můžete koleno velmi zvolna vařit ve vodě v hrnci.

Ideální je nechat pak maso stále ještě zabalené zvolna dojít ve vypnuté troubě dalších 15 až 20 minut, ale klidně i hodinu. Teprve potom koleno uvolněte z alobalu. Mělo držet tvar a být téměř měkké.

Před závěrečným dopečením měkkou kůži nakrájejte na proužky či čtverečky, nebo koleno nakrájejte na porce. Rozehřejte troubu na 200 stupňů.

Z výpeku a také šťávy, která při vybalování kolena vytéká, si připravte zapékací sós – přidejte černé pivo, trochu přírodního cukru a vše odvařte, aby šťávy bylo tak akorát. Nakonec omáčku zahustěte trochou škrobové moučky rozmíchané ve vodě a přidejte med. Počítejte s tím, že med šťávu zředí.

Připravená kolena přelijte a deset až patnáct minut dopékejte.

Související

  • Pivovarští špačci

    Do rodiny pivních receptů patří pokrm z české, lépe řečeno středoevropské, kuchyně. Kulinář Petr Stupka ho nazval pivovarští špačci. Vyzkoušejte závitky z vepřového masa.

  • Wintrova pivní polévka s opečeným chlebem

    Recept na Wintrovu pivní polévku nabízí kulinář Petr Stupka. Kde se vzal její název? „Vzpomínám rád na dobu studií a povídání s panem Wintrem, moudrým hospodským,“ vypráví.

  • Pečený kapr s pivní omáčkou a křenem

    Recept získal kulinář Petr Stupka z německé kuchyně. Originál pochází z Meiningenu. „Když jsem tento pokrm jedl, podával se pečený candát, ale správně má být kapr,“ dodává.