Rolky, rolády, závitky na talíři a recept na záhorácký závitek s kysaným zelím

Závitek z rozklepaného vepřového boku nebo prorostlé krkovičky naplněný směsí cibule, špeku a kysaného zelí možná znáte pod názvem oravský vrabec nebo jiným. Ale nezáleží na názvu. Rozhodující je, že je to skvělý, a přitom velmi jednoduchý pokrm.

Pohled do téměř sto let starého kuchařského lexikonu pod heslem rolády či závitky nabízí 80 různých pokrmů. „Už po chvíli listování a procházení těchto tipů jsem došel k tomu, jak složité a zároveň velmi vynalézavé měli naši předkové své pokrmy. Doslova je tvořili,“ říká Petr Stupka v úvodu Kuchařského čarování zaměřeného na rolky a rolády.

„Například se tehdy nabízela srnčí rolovaná plec, plněná kaštanovou nádivkou, roláda byla předem marinovaná ve vinném láku čtyři až pět dnů. A teprve poté se velmi zvolna pomalu pekla,“ dodává kuchař.

Dalším tipem je třeba vepřová roláda s klobásovou fáší, zasypaná do soli, nebo máčená v solném láku, která se poté udila uzeným kouřem nejméně 12 hodin. A až teprve před samotným podáváním se zapekla.

Dnešní recept bude ovšem jednodušší a rychlejší.

Záhorácký závitek

Ingredience
  • Na pět větších závitků mějte:
  • 800 g pěkně prorostlého vepřového boku či krkovice bez kostí
  • 500 g kysaného zelí
  • 200 g cibule
  • 100 g voňavého špeku nebo slaniny.
  • Pak ještě sůl, drcený kmín a čerstvě pomletý pepř. 

Cibuli nakrájejte nahrubo a dejte ji krátce opéct, aby změkla na rozškvařenou slaninu. Následně přimíchejte překrájené kysané zelí a vše promíchejte.

Maso nakrájejte na stejnoměrné plátky a ty důkladně rozklepejte. Osolte, okmínujte a pomelte pepřem a rozdělte na ně připravené zelí. Pak plátky zaviňte a vložte je do pekáče nebo jiné nádoby vhodné k pečení. Pečte je pod poklicí jen trochu podlité nejprve zvolna (140 stupňů) cca 45 minut. Až nakonec je odkryjte a dopékejte při vyšší teplotě, aby se jejich povrch opekl do zlato červena. Podávejte se šťouchanými bramborami, haluškami, knedlíky nebo jen s chlebem.

Rád připravuji také sládkovy špačky. je to vlastně variace na uvedený recept. Do zelí přidejte dobrou klobásu nakrájenou na kousky, rozklepané plátky posypejte paprikou nebo grilovacím kořením a celou pečínku podlijte černým nebo i světlým pivem.

autor: Petr Stupka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.