Rododendron je národní květinou Nepálců

3. květen 2013

Co říkáte malé, alespoň teoretické návštěvě Nepálu? Z hodin zeměpisu si určitě pamatujete, že leží v jižní Asii, sousedí s Čínou a Indií. Patří mezi nejchudší a nejméně vyvinuté země světa.

O turisty tu ovšem nemají nouzi. Zásluhu na tom jistě má zdejší Mount Everest – nejvyšší hora světa. Také se tu v roce 563 př. n. l. narodil Buddha. Unikátní je i nepálská vlajka, jako jediná na světě má neobvyklý tvar. Jsou to vlastně dva spojené trojúhelníky. Na nich jsou obrazce slunce a měsíce.

A jestlipak tušíte, jaká že je tamější národní květina? Prozradím, že je to nám dobře známý pěnišník čili rododendron. Jak se pěstuje, kde se jí daří, nebo jakých rozměrů dorůstá Hance Šoberové prozradil Pavel Chlouba.


Pěnišník (česky také rododendron nebo azalka) je rod rostlin náležící do čeledi vřesovcovité. Je to velký rod s více než tisíci druhy, z nichž většina nápadně kvete. Pěnišník je národní květina Nepálu. Pěnišníky jsou keře nebo malé anebo vzácně i velké stromy. Nejmenší druh dorůstá 10–100 cm výšky, kdežto největší může být více než 30 m vysoký. Pěnišníky mohou být buď stálezelené, nebo opadavé. U některých druhů je spodní část listu pokryta chloupky. Některé z nejznámějších druhů jsou oblíbeny pro své velké květy. Existují skalkové druhy s malými květy a drobnými listy, ale též tropické druhy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.