Rodině z Velešína posluchači v rozhlasové sbírce věnovali téměř 14 tisíc korun

28. prosinec 2015

Pořad Dámská jízda vyhlásil před Vánoci charitativní sbírku pro rodinu Blumtrittových z Velešína. Muž zůstal sám se sedmi dětmi poté, co jeho žena na jaře letošního roku podlehla rakovině slinivky. Sbírku zaštítila Diecézní charita České Budějovice.

V kasičce na recepci českobudějovického rozhlasu se během týdne sešlo 13 850 korun. Dalších 1 900 korun darovali policisté z obvodního oddělení v Českých Budějovicích. Lidé také nosili trvanlivé potraviny nebo drogistické zboží.

Rodina, které scházejí základní potřeby do domácnosti nebo oblečení, však nedostane tyto peníze přímo. „Jako charita nikdy nedáváme peníze do ruky, ale proplácíme nákupy, dokoupíme, co je třeba. Děti by potřebovaly bundy, boty, školní potřeby, takže počítám, že do dvou měsíců částku utratíme. Možná bude ještě potřeba doplatit elektřinu, obědy,“ vysvětluje ředitelka charity Michaela Čermáková.

Tím, jak posluchači zareagovali na výzvu, byla příjemně překvapená. „Chtěla bych moc poděkovat. Ukázalo se, že řada lidí má dobré srdce a před Vánoci využili možnost udělat něco pro bližní. Nosili věci k nám na charitu, přišla i stará paní, která nemůže chodit, a prosila, abychom s ní jeli koupit deky a podobně,“ vypráví Michaela Čermáková.

Za dary je samozřejmě moc vděčný i otec rodiny Petr Blumtritt. „Moc děkuji všem, kteří nám pomohli. Najdou se bohužel i tací, kteří říkají, že si to nezasloužíme, závidí, ale já myslím, že není co závidět. Kdyby žena žila, v téhle situaci nejsem, ale musím se tomu přizpůsobit,“ řekl.

Spustit audio