Rodiče v Táboře založili sdružení, které má pomoci škole zlepšit její pověst

29. březen 2019 15:42

Vůně kávy a čerstvě napečených koláčků se nesla základní školou na náměstí Mikuláše z Husi v Táboře. Den otevřených dveří tu uspořádali sami rodiče žáků, kteří chtějí pomoci zlepšit pověst školy.

Role průvodce se ujal učitel tělocviku a zeměpisu Petr Pavliš. „Ve staré budově naší školy z 19. století můžeme vidět pamětní desky z roku 1862, a když se rozhlédneme, ta historie tu všude čiší,“ připomínal v budově, která bývala součástí rozsáhlého komplexu augustiniánského kláštera.

Cílem Dne otevřených dveří je podle členky sdružení rodičů a přátel školy Kristiny Vrkočové probudit ostatní rodiče, učitele a žáky k tomu, aby si ke škole vybudovali pevný vztah.

„Věříme, že to je základ úspěchu v životě, když se pro něco nadchnete, když vás základní škola okouzlí a přesvědčí, že má cenu se něco dozvídat. Naučí vás podílet se na věcech, které se vás třeba bezprostředně netýkají, ale začnete být občansky aktivní,“ vysvětlila matka třináctiletého Matyáše, který chodí do šesté třídy.

Gymnázium v Třeboni je první školou, která má Knihovničku Václava Havla

Na třeboňském gymnáziu odhalili Knihovničku Václava Havla. Jihočeská škola se k projektu připojila jako úplně první v republice

Do nového projektu Knihovnička Václava Havla se jako první škola v republice zapojilo třeboňské gymnázium. Je i spoluautorem nápadu šířit přes literaturu odkaz bývalého prezidenta a spisovatele mezi mladými lidmi.

Sdružení založila společně s dalšími rodiči přes pár týdny s cílem zlepšit obraz školy, která před lety utrpěla kvůli problémům se šikanou. „My věříme, že ta škola si zaslouží, aby měla dobrou pověst. Chceme se dívat dopředu, ne zpátky, chceme, aby navázala na to hezké, co tady bylo, na svoji minulost,“ dodala Kristina Vrkočová.

Mezi návštěvníky byla například paní Kateřina, která se zastavila i u dobročinného bazaru. „Škola je příjemná, působí na mě vstřícným dojmem. Prováděli mě deváťáci, kteří mě úplně nadchli svým vtipným projevem, a v bazárku jsme si vybrala něco pro svoje děti a krásné náušnice,“ popsala.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související