Řidiči nerespektují varování a zkracují si cestu po zamrzlém Lipně

7. březen 2018

Ze zamrzlého Lipna se stala dálnice. Denně tu podle místních lidí projede téměř 200 aut. Pokaždé si řidiči výrazně zkrátí cestu, zároveň ale ohrožují svůj život. Ani oteplení je zatím od jízdy neodradilo.

„Hlásili, že už rizika jsou omezená a že každý den, kdy byly mrazy, narůstá led o jeden až tři centimetry, tak jsme si to dovolili,“ řekl řidič, který na led vjel o víkendu.

Za ním následovala auto s brněnskou značkou. „Jedeme z běžek z Rakouska, tak jsme si to chtěli trochu zkrátit, ale můžu vám říct, že dobře mi není,“ prozradila Hana. Její muž Jarda to přesto risknul. „Vím, že se tu v zimě jezdí, a když to unese takovou masu lidí a viděl jsem auto před sebou…,“ reagoval.

Vedoucí přívozu v Horní Plané Karel Kukačka patří k prvním, kteří zkouší sílu ledu v autě. „Jsme první, kdo kontroluje sílu ledu. Když už řidiči viděli, že se to dá o dvacet kilometrů zkrátit, tak se z toho stala magistrála. Nejvíc mi vadí, když přijedou neznalci, cizí a zaparkují dvě nebo tři auta na prostředek jezera a začnou si to tam fotit, to je špatně,“ připomněl.

Když led začne rozmrzat, snaží se Karel Kukačka motoristy varovat. „Když potom síla ledu už taková není, snažíme se dávat záborové pásky tak, aby lidé viděli, že už to není k tomu. Zároveň rozhlašujeme, aby nejezdili, nebo obvoláváme místní,“ popsal.

Řidičům, kteří se propadnou pod led na Lipenském jezeře, hrozí kvůli poškozování životního prostředí až půlmilionová pokuta. Navíc musí zaplatit i výdaje spojené se záchranou.

Spustit audio