Rhodos má zajímavé židovské dějiny, téma exilu v židovské literatuře a nezmeškejte výstavu Minjan

14. srpen 2022

Židovská minulost ostrova Rhodos. Exil očima židovských autorů. A pohled do života ultraortodoxních Židů.

Židovský Rhodos

Mezi oblíbené destinace turistů beze sporu patří řecký ostrov Rhodos. Už méně známé je, že se na něm nacházejí velmi zajímavé židovské památky. V nádherné synagoze, která je jednou z nejstarších v Evropě, poskytla rozhovor naší spolupracovnici Kateřině Havránkové ředitelka místního židovského muzea Carmen Cohenová.

Kdy na Rhodos přišli první Židé? Proč má rhodská synagoga dvě schrány na Tóru? A jak velká je dnešní rhodská židovská komunita? Poslechněte si příspěvek Kateřiny Havránkové.

Židé v exilu

Co mají společného spisovatelé Kafka, Kraus, Levi, Lustig nebo Wiesel? Kromě toho, že jsou všichni Židé, spojuje jejich literární tvorbu také téma exilu. Tvrdí to spisovatelka a bohemistka Bronislava Volková, která nedávno v nakladatelství Pavel Mervart vydala knihu s názvem Podoby exilu v židovské literatuře a myšlení. Na to, jaké podoby exilu se v dílech židovských autorů objevují a proč, se ptala Terezie Jirásková přímo Bronislavy Volkové.

Proč je téma exilu v židovském myšlení tak zásadní? Proč exulanté nabízejí zajímavý pohled na svět? Jakou roli hraje exil do Ameriky? A před čím varoval Sigmund Freud? To vše prozrazuje v rozhovoru Terezie Jiráskové Bronislava Volková.

Minjan: pohled do života ultraortodoxních Židů

Nahlédnout do života těch nejzbožnějších Židů není vůbec snadné. Můžete tak ale učinit prostřednictvím výstavy Minjan belgického fotografa Dana Zollmanna, který dokumentoval ultraortodoxní komunitu v Antverpách. Do konce měsíce srpna je k vidění na dvou místech: v Uhelném Mlýně v Libčicích nad Vltavou a v Galerii středočeského kraje v Kutné Hoře. Projekt zaujal Danielu Brůhovou, která navštívila galerii arto.to v Uhelném mlýně v Libčicích.

Čím jsou fotografie Dana Zollmanna charakteristické? Co všechno fotografie zobrazují? A co o komunitě v Antverpách prozrazují?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Noemi Fingerlandová.

autoři: Noemi Fingerlandová , Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání
Spustit audio